Record met piramide van afgedankt plastic

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"Ik ben één meter zestig lang. De piramide is rond de acht meter hoog, dus ongeveer vier keer zo lang als ik." Uitgelaten huppelt Saskia Laurant over een zee van plastic, omringd door hekken op het Domplein in Utrecht. De kunstenares werkte afgelopen zaterdag samen met vier collega’s de hele dag aan een kunstwerk van gerecycled plastic. "We hebben gekozen voor een piramide vanwege de herkenbaarheid en de symboliek," vertelt de 28-jarige kunstenares. "Volgens de legende zijn piramides ontstaan uit water en chaos. Zoiets hangt de wereld ook boven het hoofd als we zo doorgaan."

recycle
Recycle

Bewustzijn

Het kunstwerk is een onderdeel van de eerste editie van de ‘We Beat The Mountain Day’. "Een festival georganiseerd om meer bewustzijn te creëren voor de grote hoeveelheid afval die we onnodig weggooien," aldus organisator Nick de Heer. De plastic piramide trekt veel aandacht, mede omdat het een poging is om het Guinness World Record te breken voor grootste kunstwerk van gerecycled materiaal. "Doordat het een record poging is, zijn we echt heel streng geweest om aan alle recycle voorwaarden te voldoen," vertelt Laurant. "We strijken het plastic erop, er is geen tape aan te pas gekomen. Zelfs de garen zijn duurzaam."

Stukjes fietsband

Terwijl de kunstenaars de hele dag ijverig doorwerken met het bevestigen van de laatste stukjes plastic op het gigantische oppervlak, is er nog meer te doen op het festival. Er is een bescheiden markt, waar duurzame winkels en ondernemers hun handelswaar onder de aandacht brengen. Oorbellen van onherkenbare stukjes fietsband en oude kraaltjes liggen zij aan zij met laptopbeschermers van gerecycled materiaal en portemonnees gemaakt van melkpakken.

Join the Pipe

Achter één van de kraampjes staat ‘Join the Pipe’. Een Nederlandse onderneming, die duurzame drinkflesjes in de vorm van een waterpijp verkoopt. Het doel is om hiermee het aantal plastic flesjes in de wereld te verminderen. Daarnaast sponsoren ze met de opbrengst van de flesjes waterprojecten in Azië en Afrika.

Precies dit soort initiatieven wil De Heer met het festival een podium geven. "Het gaat erom dat mensen ervan bewust worden dat duurzaam leven binnen handbereik is," legt hij uit. "Er is al heel veel interesse getoond vanuit het buitenland, onder andere uit New York en Kopenhagen. Ons doel is om het concept van We Beat The Mountain Day volgend jaar in steden over de hele wereld te laten uitvoeren."

groep
Organisator Nick de Heer met zijn crew

De lucht in

Om zes uur is het dan eindelijk tijd om de plastic massa de lucht in te blazen. De aangewakkerde wind en verontrustende gaatjes in het plastic roepen enige twijfel op of het gaat lukken, maar Laurant is niet van haar stuk te brengen. Na ruim twintig minuten en heel veel stimulerende duwtjes in het plastic rijst de gerecyclede piramide toch nog de lucht in. De recordpoging blijkt succesvol en het enige wat de organisatie dan nog rest, is om het festival met een duurzaam feestje af te sluiten.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons