Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Meer weten over het grootste land van Afrika? Doe de quiz en maak kans op een exemplaar van Soedan, het sinistere spel om macht, rijkdom en olie.

1)  Een grote, Franse krant was in 2004 het eerste nieuwsmedium dat over de situatie in Darfur schreef. Hoe heet deze krant? 

2) De regering van Sudan probeerde tijdens de verkiezingen van 2010 een conflict met de president van buurland Tsjaad bij te leggen om aan populariteit te winnen. Waar draaide dit conflict om?

3) Na zijn bezoek aan Sudan in 2007 gaf de Chinese president Hu Jintao de  topdiplomaat Liu Guijin een speciale functie. Om welke functie ging het?

Mail je antwoorden voor 24 september naar oneworldredactie@ncdo.nl en maak kans op dit boek.

Recensie

Strategisch idealisme
Op de cover de vreeswekkende Janjaweed, die net een dorp in Darfur in vlammen hebben gezet: de argeloze lezer wordt door Soedan, het sinistere spel om macht, rijkdom en olie behoorlijk op het verkeerde been gezet. Dit boek gaat niet over het conflict in Darfur, meldt auteur Frans Bieckmann meteen. Het gaat over de bemoeienis van de internationale gemeenschap met de Sudanese regio. Bieckmann ziet er de politiek van de ‘goede bedoelingen’, zoals ontwikkelingssamenwerking, optreden naast en tegen de harde internationale politiek. Die laatste trekt meestal aan het langste eind, zoals bij de vredesonderhandelingen in Abuja. De VS dwongen daar af dat de regering in Khartoum in 2006 vrede sloot met slechts een van de talloze rebellenbewegingen en hielpen de Darfuri daarmee van de regen in de drup. 

Het is Bieckmanns verdienste dat hij de kwestie-Darfur lang na de collectes en tv-acties (Tot zover Darfur, 2007) weer op de agenda zet en het falen van de internationale gemeenschap grondig analyseert. Maar uiteindelijk is Darfur voor hem slechts een case, de opmaat tot een pleidooi voor strategisch idealisme. Dat houdt zich verre van de naïviteit van de goede bedoelingen, die geen oog hebben voor geopolitieke en economische belangen. Strategisch idealisme wil verandering ten goede, ‘ten bate van de zwakkeren’. Het klinkt als een mooie beginselverklaring voor een nieuwe minister voor Ontwikkelingssamenwerking, of, in Bieckmanns woorden, ‘mondiale rechtvaardigheid’. 

Soedan, het sinistere spel om macht, rijkdom en olie / Frans Bieckmann / 416 pagina’s / € 18,90

Foto: (cc)

YmgzkPe4_400x400

Over de auteur

Inge Beekmans is een Nederlandse freelance journalist. Ze werkt op de Fontys Hogeschool voor Journalistiek en voor Safon, een …
Bezoek auteurspagina

Over de auteur

Redacteur

Hans Ariëns (1960) was de adjunct-hoofdredacteur van OneWorld sinds 2015. Daarvoor oefende hij met frisse tegenzin het hoofdredacteurschap …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief