Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Prinses Irene, kreeg de onderscheiding van de jury omdat zij een zeer belangrijke dimensie heeft toegevoegd aan het debat over duurzaamheid. Zij benadrukt dat er een verandering in het wereldbeeld nodig is, waarbij we ons als mens niet gescheiden, maar als deel van de natuur gaan zien. Zij noemt dit de binnenkant van duurzaamheid. led-light-bulbsBij de overige vier ontvangers van een Duurzaam Lintje zaten ook Henry Mentink, de oprichter van Wheels4all, een deelautosysteem zonder winstoogmerk en Yolanda Coolen van LedNed dat commerciële belangen en groene idealen probeert samen te laten gaan.

 

Greenpimp your car
Namens het kabinet ontving minister Jacqueline Cramer (Milieu)het Duurzame Dinsdagkoffertje, met 378 ingezonden ideeën om de samenleving te verduurzamen. Op Duurzame Dinsdag werden bovendien ook vijf aanmoedigingsprijzen uitgedeeld voor voorstellen die een duurzame samenleving bevorderen. De eerste prijs, een bedrag van 5.000 euro ging naar Ton van Rooijen voor zijn project Go-Greener. Onder het motto “Greenpimp your car” laat Ton van Rooijen bestaande auto’s net zo zuinig en schoon rijden als nieuwe auto’s. Met het aanbrengen van energiezuinige, longlife LED verlichting, bandenspannningskleurventielen, airtwister, uitwasbare luchtfilters, brandstoftoevoeging, eco tuning enz. rijden ze allebei 15% zuiniger. De redenering is simpel, maar men moet hiervan maar een bedrijf durven maken in tijden van economische crisis, aldus de jury.

 

De tweede prijs, een bedrag van 3.000 euro ging naar Nynke Sminia voor haar project voor het promoten van kraanwater. Nederlands kraanwater heeft de hoogste kwaliteit van heel Europa en wordt op 65 stoffen getest. Bij verpakt water zijn dat 15 stoffen. Het drinken van kraanwater is goedkoper, gezonder en veel beter voor het milieu. kraanwaterNynke Sminia probeert met veel publiciteit op meerdere plaatsen drinkwaterfonteinen te openen waar men rechtstreeks kan drinken en/of flesjes kan vullen.

 

Aerodynamische truck
De Rabobank Jongerenprijs van 1.000 euro ging naar Hjalmar en Gandert van Raemsdonck voor hun plan van een aerodynamische vrachtwagen die 5 tot 10% brandstof bespaart. Er was ook een MKB prijs, een ontmoetingsdag tussen de prijswinnaar en mogelijk geïnteresseerde partijen, die ging naar de Fair Shopping Route, van Karen Kammeraat. Zij stippelde wandelroutes in diverse steden uit langs winkels die duurzame producten verkopen en informatie geven over keurmerken.

De jury van deze prijzen constateerde dat er veel innovatiekracht in de maatschappij aanwezig is. Wel is er bij initiatiefnemers behoefte aan kennis over de mogelijkheden van ondersteuning, subsidies, vouchers, risicodragende financieringen enz.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief