Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Misschien herinner je het nog wel: het mysterieuze verhaal van Mekonen. Hij had asiel gekregen in Nederland. Zijn vrouw en kinderen mochten overkomen. Maar vlak voor hij ze in zijn armen kon sluiten, verdween hij.

Uit ons onderzoek bleek dat hij in de dagen daarna heel Duitsland was doorgereisd. Eerst naar Berlijn, vervolgens via Braunschweig en Hannover naar Bremen. Daar werd zijn lichaam in januari 2014 ontdekt door twee joggers. Hij was opgehangen met een riem aan een boom in het Bürgerpark.

De boom in Bremen waar het lichaam van Mekonen werd gevonden

“Mekonen heeft zelfmoord gepleegd”, concludeerde de Duitse politie. Maar waarom waren zijn hersenen dan opgezwollen? Dat komt niet voor bij ophanging, vertelde forensisch patholoog Frank van de Goot. En waarom had hij een pleister met bloed erop in de holte van zijn elleboog? Had iemand hem een prik gegeven? Of bloed afgenomen?

“Als hij zelfmoord had willen plegen, had hij dat ook gewoon in Nederland kunnen doen”, zei familielid Tarreke Tuquabo.

Bedreigd door zijn kamergenoot

Wij ontdekten ook dat Mekonen voor zijn dood was bedreigd door zijn kamergenoot op het asielzoekerscentrum in Leersum. “De kamergenoot was een broer van de mensensmokkelaar met wie Mekonen een conflict had”, vertelde de broer van Mekonen. “Wij gaan jou dumpen”, zou de kamergenoot tegen Mekonen hebben gezegd.

Naar aanleiding van onze bevindingen opende de politie in juni 2016 alsnog een onderzoek naar die bedreiging. Er werd een team van drie rechercheurs opgetuigd, met daarin een specialist van de unit mensenhandel en mensensmokkel. Ze verhoorden veertien asielzoekers, verschillende medewerkers van het asielzoekerscentrum en andere personen in Mekonen’s omgeving. Ook vroegen ze zijn medisch dossier op, en de dagrapportages van het AZC.

Nu is het onderzoek afgerond. In ons interactieve Mekonen-dossier lees je wat de politie gevonden heeft en hoe het verhoor met de kamergenoot verliep.

Een tipje van de sluier: de politie heeft geen aanwijzingen gevonden dat ons verhaal niet klopt. Maar de kamergenoot houdt vol dat hij helemaal geen broer in Italië heeft…

Speurtocht in Rome

Heeft de kamergenoot de waarheid gesproken? Ook wij heropenden ons Mekonen-onderzoek. We reisden naar Rome, op zoek naar de mensensmokkelaar.

Op zoek naar de mensensmokkelaar in Rome

Het resultaat is zaterdag te horen bij Argos, 14 uur op NPO Radio 1. Komende week updaten we ook ons eigen onderzoeksdossier op www.delaatstereisvanmekonen.nl

Over de auteur

Onderzoeksjournalist

Sanne Terlingen is onderzoeksjournalist voor OneWorld. Ze won de Loep aanmoedigingsprijs 2013 voor haar verhaal over kindersekstoerisme in …
Bezoek auteurspagina

Over de auteur

Investigative Journalist Argos, VPRO, NPO Radio 1. Journalist voor de Vrede 2010. WAF Award 2008. De Tegel 2007. WAF Award 2007. De Loep …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500