Palmolie-terreur gesteund door Filipijnse overheid

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Natuurbeschermers en milieuactivisten moeten hun inzet voor bescherming van natuur en milieu steeds vaker met de doord bekopen. Uit het gisteren gepubliceerde rapport ‘On Dangerous Ground’ van de organisatie Global Witness blijkt dat in 2015, 185 activisten werden vermoord. OneWorld publiceert verhalen over 3 slachtoffers uit dit rapport vandaag het tweede verhaal over de Filipijnen.

Het levenloze lichaam van de Lumad Filipijn Emerito Samarca werd op 1 september gevonden in het opleidingscentrum waarvan hij directeur en oprichter was. Samarca was verdediger van de landrechten van de Lumad stam in het grondstoffenrijke en bosrijke gebied in het zuidelijke deel van de Filipijnen. Met zijn opleidingscentrum gaf Samarca jongeren uit het gebied opleidingen in alternatieve landbouw methoden om ze uit de handen te houden van mijnen en palmolie plantages.

Emerito SamarcaEmerito Samarca

Filipijnsleger kijkt toe

Na de brute moord op Samarca door de Magahat-Bagani militie, vermoorde diezelfde militie voor het oog van de lokale bevolking ook nog eens Dionel Campos en zijn neef Aurelio Sinzo. Daarop ontvluchtten meer dan drieduizend inwoners het dorpje Diatagon uit angst voor verdere moordpartijen. Getuigen verklaarden dat de militie bij de moordpartij ondersteund werd door het Filipijnse leger die toe keek en er voor zorgde dat de inwoners geen kant op konden.

De dochter van Dionel Campos zegt het volgende over de terreur: 'Velen zijn vermoord omdat ze zich inzetten om onze inheemse cultuur en levenswijze te behouden en dat zagen als een plicht – mijn vader, mijn grootvader en mijn leraar zijn slechts enkelen van hen´. Het doel van de terreur is om de lokale gemeenschappen die geen vastgestelde eigendomsrechten hebben te verjagen en mijnbouwbedrijven en de agroindustrie concessies in het gebied te geven.

Inmiddels is 500 duizend hectare omgezet in mijnbouw en 700 duizend hectare in palmolieplantages

 

Hoewel de Inheemsebevolkingswet in de Filipijnse overheid verplicht om de rechten van de Lumad te beschermen ontkent de regering die verplichting. Ondertussen wordt er alles aan gedaan om mijnbouwbedrijven ruimspel te geven en het aanleggen van palmolieplantages mogelijk te maken. Van het Lumad gebied is inmiddels 500 duizend hectare omgezet in mijnbouw en 700 duizend hectare in palmolieplantages.

Veroordeeld

De gewelddaden in Diatangon zijn wereldwijd veroordeeld door maatschappelijke organisaties en VN-experts, maar de Filipijnse overheid heeft nog niemand gearresteerd voor de moorden. De namen van de moordenaars zijn bekend maar hen wordt geen haarbreed in de weg gelegd. Eén van de drie moordenaars werd zelfs recent gezien drinkend met Filipijnse soldaten. Het geweld in de regio gaat door. Er zijn ook in 2016 al weer moorden gepleegd.

Michelle de dochter van Daniel Campos gaat onverminderd door met de strijd voor de rechten van de Lumad. "We spreken maar ons wordt telkens de mond gesnoerd. Luister nu naar ons, geef ons de ruimte en laat ons spreken."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons