Is Palestina verwijderd uit Google Maps?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wanneer je in Google Maps ‘Palestina’ intypt, komt enkel een foto van de Klaagmuur in Jeruzalem in beeld, maar de naam ‘Palestina’ is op de kaart zelf nergens te bekennen. Wel verschijnt de volgende tekst op je beeldscherm: “Palestina ofwel Staat Palestina is een land in Azië, in het Midden-Oosten, in de Levant. Het bestaat uit twee gebieden: de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, voorheen de Palestijnse Gebieden genoemd.”

palestina van google maps
Wie Palestina intypt op Google Maps belandt op slechts een gebied in Israël. Foto: Google Maps 

Deze omschrijving lijkt echter rechtstreeks van Wikipedia te komen. Dat maakt het verwarrend. Wikipedia erkent Palestina namelijk wel, en gebruikt op haar pagina dan ook een andere geografische kaart. Ook verschillende steden in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever zijn vergezeld met informatieve tekstjes waarin geschreven wordt over een ‘Palestijnse stad’.
 
In 2013 schreef Trouw nog dat Palestina ‘een groot succes had geboekt’ bij Google. Werd vier jaar geleden op de Palestijnse versie van de zoekmachine, www.google.ps, nog verwezen naar ‘Palestijnse gebieden’, vanaf 1 mei 2013 gebruikt de website enkel ‘Palestina’. Trouw schreef destijds dat Google deze nieuwe term – Palestina in plaats van Palestijnse Gebieden – in al zijn producten zou gaan doorvoeren: ook in Google Maps.

Alsof Palestina nooit bestond

Maar als je nu in Google Maps zoekt naar Palestina, is het dus alsof het niet bestaat. En dat wekt de afgelopen dagen veel boze reacties op. Op Twitter reageren mensen en organisaties via de hashtag #PalestineIsHere. Ze dreigen Google niet meer als zoekmachine te gebruiken en ze beschuldigen de zoekmachine als verstrekker van valse informatie.

Toch zijn er ook websites die enige nuance plaatsen. The Independent zegt dat Palestina helemaal niet recentelijk van Google Maps is verwijderd. Volgens de Britse krant heeft Palestina er simpelweg nooit op gestaan. Zij schrijft ook dat dit niet de eerste keer is dat er controverse is rondom landgrenzen in Google Maps. Een voorbeeld dat ze noemen is Nicaragua, dat in 2010 Costa Rica binnenviel naar aanleiding een fout op de online wereldkaart.

Petitie

Of Palestina nou recentelijk is verwijderd of nooit op de online kaart heeft gestaan, veel mensen zijn boos en willen verandering. Op het internet verscheen een petitie met als doel om Palestina op de kaart te krijgen. De petitie, met als doel 300.000 handtekeningen, is inmiddels al door ruim 250.000 mensen getekend.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons