Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Journalist Sanne Terlingen hoeft haar artikel over vastgoedmiljonair Arthur Paes niet terug te trekken, en hoeft hem geen schadevergoeding te betalen. Vandaag wees de rechter alle verzoeken van Paes af.

De rechter oordeelde dat Terlingen ‘zich als journaliste in het openbaar kritisch, informerend, opiniërend en waarschuwend moet kunnen uitlaten over misstanden die de samenleving raken’. Het belang van Paes, dat ‘zijn persoon niet lichtvaardig wordt blootgesteld aan verdachtmakingen’, is daaraan volgens de rechter ondergeschikt.

Op het moment dat Terlingen de artikelen publiceerde waarin wordt verteld dat een Ghanees meisje aangifte deed tegen Paes wegens kindermisbruik, was die zaak in Ghana nog niet gesloten. Dat dat inmiddels wel zo is, doet volgens de rechter niet ter zake. Paes had twee weken geleden in kort geding aangevoerd dat Terlingen zich schuldig maakte aan laster. Hij eiste een schadevergoeding voor geleden materiële en immateriële schade van 10.000 euro, omdat Terlingen met haar artikelen en tweets ‘karaktermoord’ pleegde op Paes.

De rechter wees de eis af, Terlingen hoeft niet te betalen. De voormalige OneWorld-redacteur hoeft ook geen rectificatie te plaatsen.

Terlingen is blij en opgelucht met het vonnis, en viert het in de kroeg met collega’s. Paes kondigde eerder al aan een bodemprocedure te beginnen als hij de zaak zou verliezen. Terlingen zegt daar vandaag nog niet aan te willen denken.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief