Op bezoek bij Cross Your Borders

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Cross Your Borders organiseert meerdaagse onderwijsprojecten over armoede en onrecht in de wereld op middelbare scholen en mbo-opleidingen in Nederland. OneWorld sprak op het kantoor in Nijmegen met projectcoördinator en sponsorwerver Bo Janssen (26).  “We willen de toekomstige politici, consumenten en kiezers basiskennis meegeven over mondiale vraagstukken.”

Waarom koos je voor de studie culturele antropologie en ontwikkelingssociologie?
“Deze studie paste bij mijn grote interesse in mondiale problematiek, zoals ongelijkheid en armoede. Na deze bachelor heb ik de master Contemporary Asian Studies gedaan. Ik reisde naar Indonesië en deed daar onderzoek naar landroof. Voor sommige boeren pakt de grote vraag naar palmolie goed uit, maar velen vallen net buiten de boot. Ik vond die reis daarom erg boeiend.”

Hoe belandde je bij Cross Your Borders?
“Na mijn afstuderen zocht ik via de vacaturebank van OneWorld naar banen. Hier kwam ik een vacature van Cross Your Borders tegen. De organisatie sprak me aan, omdat ik de kans kreeg mijn kennis over ontwikkelingssamenwerking en antropologie toe te passen en te delen met anderen. Daarnaast ben ik geïnteresseerd in de thema’s waar Cross Your Borders zich mee bezig houdt: landbouw, vluchtelingen, vrouwenrechten, arbeidsomstandigheden en het milieu.”
 

Met leerlingen onderzoeken we onder welke omstandigheden een spijkerbroek is gemaakt

Je bent nu projectcoördinator en sponsorwerver. Wat houdt dat in?
“Cross Your Borders vertaalt haar thema´s naar concrete voorbeelden voor jongeren. Zo onderzoeken we samen met leerlingen onder welke arbeidsomstandigheden een spijkerbroek is gemaakt. Met voorbeelden, discussies en spelletjes stimuleren we leerlingen om over onze thema’s na te denken en er een mening over te vormen. Als projectcoördinator ben ik verantwoordelijk voor de uitvoering van projecten op scholen. Ik geef trainingen en feedback aan de vrijwilligers en stagiaires die projecten voor de klas uitvoeren.

Als sponsorwerver houd ik contact met fondsen en bedrijven. Als Cross Your Borders een project op een school uitvoert, betaalt de school daarvoor. We hebben echter ook de steun van bedrijven nodig voor de projecten. Bedrijven ondersteunen ons bijvoorbeeld met tweedehands beamers en laptops. Ook vragen we mensen uit het bedrijfsleven om hun kennis over marketing en mediastrategieën met ons te delen. Ondernemers vragen we om deel te nemen aan onze projecten door hun kennis aan de leerlingen over te dragen.”

Op kantoor bij Cross Your Borders

Hoe ziet jouw werkdag er uit?
“Over het algemeen werk ik weinig op kantoor, omdat ik onze projecten door heel Nederland leid. Als ik wel op kantoor ben, probeer ik sponsors te werven, vraag ik mensen uit het bedrijfsleven om met onze projecten mee te doen, train ik stagiaires en vrijwilligers, plan ik bezoeken aan maatschappelijke beurzen in en handel ik administratieve en financiële zaken af.

Onlangs hebben we voor vmbo-leerlingen in Amsterdam het project Globaland, een spannend simulatiespel, uitgevoerd. Ze moeten daarbij een land dat door armoede in de problemen zit er weer bovenop helpen. Wij geven uitleg over armoede en naarmate het spel vordert, leren de leerlingen over de voordelen van samenwerking met andere landen. Naderhand vragen we wat ze van het project vonden en laten we hen formulieren met stellingen over de thema’s invullen. Op deze manier krijgen we inzicht in het effect van onze projecten.”

Jullie leiden ook projecten op mbo-scholen. Hoe ziet zo’n project eruit?
“Voor mbo’ers hebben we het project Breaking News ontwikkeld. Tijdens dit project moeten leerlingen een campagne organiseren over stille rampen, zoals de gehandicaptenzorg in ontwikkelingslanden. We nodigen communicatiemedewerkers, journalisten en public relations- medewerkers uit om de leerlingen met hun kennis en werkervaring te helpen bij de opdrachten. Op deze manier kunnen we onze thema’s bij studenten onder de aandacht brengen en professionals benaderen om ons te steunen in onze doelstelling.”

Tien jaar geleden bereikten we honderd leerlingen per jaar, nu dertigduizend

Hoe is de werksfeer op kantoor?
“We zijn een jongerenorganisatie, de sfeer informeel. Iedereen hier is jonger dan dertig. Starters krijgen kansen en worden serieus genomen. Zo kreeg ik als projectcoördinator meteen de leiding over de stagiaires en vrijwilligers. Je bent echt een onderdeel van de organisatie, daardoor hebben veel mensen ook de drive om hard te werken en veel te leren. Ik zie dat terug in de ontwikkeling die onze stagiaires en vrijwilligers doormaken, wat me erg trots maakt. Daarnaast ben ik trots op ons team, dat steeds weer met nieuwe ideeën komt. Ze zorgen ervoor dat projecten aansluiten bij recente ontwikkelingen, wat naar mijn mening tot de succesformule van Cross Your Borders heeft geleid. Tien jaar geleden bereikten we nog maar honderd leerlingen per jaar, nu zijn er dat zo’n dertigduizend.”

Waar lopen jullie tegenaan?
“We werken op dit moment met achttien vaste medewerkers, vijftig stagiaires en honderden vrijwilligers. Onze organisatie groeit, maar we moeten er hard aan trekken om de begroting rond te krijgen. De subsidie van het ministerie van Buitenlandse Zaken loopt af en het wordt steeds lastiger om nieuwe subsidies te krijgen. Daarnaast zien we dat scholen minder budget hebben voor onze projecten. Daarom doen we nu onderzoek naar de mogelijkheden rond donaties en het uitbreiden van sponsoring. Verder zijn de werkdagen voor iedereen wel erg lang. We reizen door het hele land voor onze meerdaagse projecten en dat kost een hoop energie.”

Hebben jullie nog vacatures?
“Ja, we kunnen we nog extra projectcoördinatoren, vrijwilligers en stagiaires gebruiken.”

Wat maakt iemand geschikt om bij Cross Your Borders te werken?
“Je moet enthousiasme kunnen overdragen aan jongeren en het is belangrijk dat je affiniteit hebt met onze thema’s. Probeer een link te leggen tussen problemen in het buitenland en problemen hier, zoals wij dat bijvoorbeeld doen met het spijkerbroekproject. Zo wordt het minder een ver-van-mijn-bed-show.”

Geïnteresseerd in de projecten van Cross Your Borders? Ga naar www.crossyourborders.nl

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons