Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De organisaties protesteren vanaf vandaag ‘tegen het feit dat juist ondernemende mensen in ontwikkelingslanden en hun organisaties dubbel worden gekort’.

Op de site www.genoegisgenoeg.nu beschrijven de organisaties de gevolgen die de bezuinigingen volgens hen hebben: ‘Senegal: aidspreventie in gevaar’, ‘Ben Knapen helpt Soedanese president steviger in het zadel’, ‘Bezuiniging treft samenwerking ontwikkelingssamenwerking met bedrijfsleven’, ‘Kabinet staakt strijd voor homorechten’.

Mensen worden opgeroepen de verhalen via twitter bij Kamerleden onder de aandacht te brengen, en hun profielfoto op twitter te voorzien van een ‘genoeg is genoeg’ protestbord. 

Tom van der Lee van Partos, de brancheorganisatie van ontwikkelingsorganisaties: "Het is onbegrijpelijk dat het kabinet dubbel bezuinigt op de hulp die rechtstreeks terecht komt bij ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. Daarmee kiest de overheid ervoor extra te korten op de directe steun aan mensen die zelf hard werken om een goed bestaan op te bouwen, die zelf zaken aanpakken waar de overheid faalt, die zich inzetten voor mensenrechten, die effectief strijden tegen corruptie en hun overheid aansporen tot beter bestuur."

Na een eerste ingreep door de huidige staatssecretaris, volgde afgelopen vrijdag een extra bezuiniging op steun via Nederlandse maatschappelijke organisaties. Daarmee worden zij met 34 procent gekort op hun huidige budgetten. "Dat terwijl de steun aan regeringen van ontwikkelingslanden via grote multilaterale instellingen als de Wereldbank of het Europees Ontwikkelingsfonds toeneemt," schrijven de organisaties.

Met de actie ‘genoeg is genoeg’ willen de hulporganisaties voorkomen dat staatssecretaris Ben Knapen zijn plannen doorzet.

Foto boven: de hofvijver bij het Binnenhof (cc) Miguel V. Martinez

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief