Ontwerpers vinden de boom opnieuw uit

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De zogeheten CityTree wordt gemaakt van mos en het internet der dingen; bomen met sensoren, software en wifi die niet door mensen bestuurt hoeven te worden. Het mos vormt een natuurlijk filter die stikstofdioxide en fijnstof van auto’s en fabrieken absorbeert. Volgens Green City Solutions nemen de CityTrees net zo veel vervuiling op als 275 bomen.

Liang Wu, Dénes Honus, Victor Splittgerber en Peter Sänger bundelde in 2014 hun kennis over technologie, design, engineering en horticultuur om het wereldwijde vervuilingsprobleem aan te pakken. De mos gebruikt voor de CityTree verschilt per locatie waardoor het perfect bij het betreffende klimaat past en optimaal vervuilende deeltjes kan omzetten in biomassa.

De ingebouwde sensoren meten de hoeveelheid stikstofdioxide en fijnstof opgenomen door de plantjes. Aan de mooi ontworpen constructie kunnen bankjes en communicatie middelen worden toegevoegd waardoor de ruimte dubbel benut kan worden. Verschillende steden, waaronder Oslo, Berlijn, Glasgow en Hong Kong, hebben de CityTree al geïnstalleerd. Er zit wel een prijskaartje aan, voor 24.500 euro kan de duurzame urban mos boom van jou zijn.

 

Meer weten? Bekijk het filmpje van de BBC over de CityTree hier.

Foto: Twitter

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons