Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De ijskap op de Noordpool smelt hard op dit moment; aankomend weekend of volgende week wordt  het smeltrecord van 2007 verbroken. Dat zeggen wetenschappers van het US National Snow and Ice Data Centre (NSIDC) in Colorado.

De temperatuur in het poolgebied was afgelopen week veertien graden en het zee-ijs smelt momenteel met een snelheid van meer dan 100.000 vierkante kilometer per dag, een record op zich voor de maand augustus. Het duurt nog een week voordat de invallende winter het ijs weer laat groeien en satellietbeelden bevestigen waarschijnlijk binnen enkele dagen het nieuwe record.

Het smelten gaat sneller dan de modellen voorspellen en in de zomer van 2050 zal naar verwachting de Noordpool voor het eerst geheel ijsvrij zijn. Als het witte zee-ijs het zonlicht niet langer terugkaatst zal de regio nog verder opwarmen, met oplopende oceaantemperaturen en onoverzienbare consequenties voor de regio tot gevolg. Ook de 56.000 Inuit in Groenland zullen zich moeten aanpassen aan het terugtrekken van het ijs. Anderen zien de ijsvrije zomers juist als een kans voor oliewinning, mijnbouw en nieuwe handelsroutes.

Meer lezen: The Guardian

Foto: cc

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief