Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Toegegeven, het is een beetje zoeken. Maar tussen de beige websites die in groen lettertype wijde hennepshirts aanprijzen, zijn ze absoluut te vinden: verantwoorde webshops met kleding die je echt wilt hebben. OneWorld maakte een selectie.

BrandMission: 'Verhalen achter de producten vertellen'
Op de website van BrandMission vind je kleding van zestien ‘eco and fair’ merken en een beperkt aanbod schoenen, sieraden, accessoires en cosmetica. Oprichter Lonneke Verbunt wil graag de verhalen achter de producten vertellen, lezen we op de website. Bij ieder item, in prijs variërend tussen de 30 (T-shirt) en 200 (lang vest) euro, vind je daarom meer informatie over het merk.

 Alchemist blauwe overslagjurk via BrandMissionBlauwe overslagjurk
Prijs: 99,95
Materiaal: 95% biologisch katoen, 5% elastaan

 

 

 

 

 

 

Deze jurk van het Nederlandse merk Alchemist werd in Portugal gemaakt. Alchemist is aangesloten bij MADE-BY en de Fair Wear Foundation (FWF). Bijna 90 procent van hun productie komt uit Portugal, waardoor Alchemist CO2-uitstoot vermindert en goede arbeidsomstandigheden kan garanderen. Alchemist scoort goed bij FWF en Rankabrand – hoewel hun informatie over CO2-uitstoot volgens de laatste consistenter kan. 

 

Luva Huva: Britse bh's zonder beugel
Het Engelse merk Luva Huva verkoopt verantwoorde lingerie. Ongeveer 85 procent van hun materialen bestaat uit biologische katoen, bamboe of soja. Daarnaast gebruiken ze overgebleven textiel en vintage kant. Hun elastiek komt van een van de laatste elastiekfabrikanten in het Verenigd Koningkrijk. Alle producten worden met de hand gemaakt in Londen. Ze hebben het GOTS keurmerk en zijn aangesloten bij Textile Exchange.  

Luva Huva rode bhRode bh van zijde en kant
Prijs: 68,- (een setje met ondergoed kost 77,50) 

 

 

Verzendkosten naar Nederland (luchtpost) bedragen 11 euro, levering duurt tien tot vijftien dagen. Betalen met PayPal of creditcard.

Waarom ze geen bh’s met beugel verkopen? Oprichter Joanna Ketterer: “We maken alles met de hand in onze Londense studio. Het kost veel tijd om bh’s met beugels te maken waardoor de prijs erg hoog wordt. Ik wil de productie in Engeland houden en heb daarom liever een beperkter aanbod. Sommige bh’s geven meer steun dan andere, bijvoorbeeld die met een grotere onderband.” 

Sarenza: Ruim 500 paar ecoschoenen
De Nederlandse schoenenwebsite Sarenza heeft een speciaal tabblad voor ecoschoenen. Daar vind je negentien verantwoorde schoenenmerken, van de Franse gympen van Faguo tot de Spaanse sandalen van Pikolinos. Ook vind je er veganistische schoenen van het Britse merk Beyond Skin. 

Zwarte pumps van Beyond Skin Zwarte pumps

 

Prijs: 123,-

 

 

 

 

 

Zwarte hakken van Italiaans synthetisch leer. Alle schoenen van het veganistische merk Beyond Skin worden in Spanje geproduceerd, waar ze regelmatig contact hebben met de fabriek om goede arbeidsomstandigheden te garanderen. Ze zoeken de meest verantwoorde materialen zo dicht mogelijk in de buurt om hun CO2-uitstoot te verminderen. Ook geeft Beyond Skin één procent van hun winst aan sociale- en milieuprojecten. Op hun website vind je een uitgebreide verantwoording voor hun productieproces en gebruik van materialen. 

 

 

 

 

 

 

 

Deze hakken vonden we niet op Sarenza, maar op de website van Beyond Skin zelf. Verzendkosten (luchtpost) bedragen 16,50, levering tussen de 5 en 10 dagen. Worden in een ‘roze gerecyclede schoenendoos’ verzonden. 

 

Geitenwollenshirts: 'Het geitenwollensokken imago kan een opfrisser gebruiken'
Geitenwollenshirts vindt ‘dat het geitenwollensokken imago wel een opfrisser kan gebruiken, maar de boodschap erachter zeker niet’. Daarom verkopen ze alleen kleding die op een eerlijke manier voor mens en milieu zijn gemaakt. Geitenwollenshirts heeft het Fair Wear en GOTS logo. Ze besteden dus aandacht aan eerlijke arbeidsomstandigheden en het milieu. 

Geitenwollenshirts grijs t-shirtLuchtige grijze top

 

Prijs: 14,95

 

 

 

Dit grijze shirt is gemaakt van biologisch katoen. Verzendkosten bedragen 4,95. Je vindt de kleding van Geitenwollenshirts ook in de Geitenwollenwinkel in Amsterdam. 

Charlie + Mary: Zo eerlijk en duurzaam mogelijk
In de webshop van Charlie + Mary vind je verantwoorde kleding voor mannen en vrouwen en een kleine selectie schoenen en ‘lifestyle’ items. Prijzen liggen tussen de 20 (tanktop) en 200 (jurk) euro.

Omdat de productieketens in de kledingindustrie zo lang zijn, kun je volgens Charlie + Mary nooit honderd procent garanderen dat een kledingstuk helemaal eco en fair is. Ze lopen zelf al vijf jaar mee in de mode-industrie en kennen de mensen achter de labels die ze verkopen persoonlijk. Dat betekent dat ‘je er vanuit kunt gaan dat de kleding bij Charlie + Mary een heel stuk eerlijker en duurzamer zijn geproduceerd dan het merendeel van de kleding die wordt verkocht’, schrijven ze op hun website. 

Zilverkleurige ring met blaadje van People TreeZilverkleurige ring met blaadje van People Tree

 

Prijs: 16,95

 

 

 

Deze ring is handgemaakt in Mombassa, Kenia. Het Britse merk People Tree werkt daar samen met de Bombolulu Workshops, een fairtrade sociale onderneming waar 150 mensen met een fysieke beperking werken. Zij krijgen een eerlijk inkomen en ernstig gehandicapten krijgen medische steun en huisvesting. Daarnaast is er een school voor de kinderen van de werknemers.

 

 

Op de website van People Tree vind je uitgebreide informatie over hun producten en de mensen waardoor deze gemaakt worden. Ze hebben het GOTS label en zijn aangesloten bij de World Fair Trade Organization. Op de website van Rankabrand vind je meer informatie over hun sociale- en milieubeleid. 

 

 

Meer lezen over fair fashion en de staat van de mondiale kledingindustrie? Een kijkje nemen in de kledingkasten van OneWorld-redacteuren? De hele maand april is het op OneWorld de Maand van de Kleding

Er zijn ook andere sites die helpen bij het vinden van duurzame adresjes. Kijk bijvoorbeeld eens op OneWorld Shops, Kies Duurzame Mode, of download de app van Talking Dress. Op RankabrandFair Wear Foundation en Goede Waar kun je verschillende merken checken op duurzaamheid en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden.  

Over de auteur

Maartje de Meer is freelance schrijver en redacteur en woont in Berlijn.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief