OneWorld aprilnummer: het nieuwe activisme

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Even leek het erop dat de ouderwetse protestmars was ingehaald door clicktivisme: met één muisklik een euro doneren of online petitie tekenen tegen willekeurig welk onrecht. Actievoeren zonder moeite, en met instantresultaat. Maar ook een beetje eenzaam en oppervlakkig, in je eentje achter de computer.

Het verschil met reaguren is dat de online activist ook wat doet in het echte leven

Voor het OneWorld aprilnummer onderzochten we het activisme anno 2017. Het snelle klikken heeft plaatsgemaakt voor ‘ranten’ (verhitte betogen, vaak tegen iets of iemand) op Twitter en Facebook over bijvoorbeeld racisme, feminisme, vluchtelingen of het klimaat. Het verschil met reaguren (venijnig, vaak anoniem schelden en afkraken) is dat de online activist ook acties onderneemt in het echte leven. Of het nu gaat om demonstreren, een bepaalde levensstijl volhouden of brieven schrijven naar de gemeente. Of juist andersom. Het schijnt dat Jesse Klaver zijn succes mede te danken heeft aan zijn leger apptivisten, vrijwilligers die zorgden dat GroenLinks alom vertegenwoordigd was op sociale media.

We dragen de hashtags, maar organiseren geen marches

Op de cover van het magazine Hélène Christelle Munganyende (23). Ze studeert in Brussel en publiceert, onder andere bij OneWorld en Vileine, over racisme, uitsluiting en feminisme. In een interview in het blad zegt ze: "Mijn generatie wordt vaak verweten aan 'lui' activisme te doen. We jagen geen concrete doelen na. We dragen de hashtags, maar organiseren geen marches." Hélène Christelle bestrijdt dat. "Dan gaan we voorbij aan het feit dat heel veel Nederlanders niet zien dat er een collectieve onderdrukking bestaat van mensen. Het nieuwe activisme zoals ik dat ervaar, probeert dat systeem te ontleden.  

Ga nooit van huis met spandoek en een goede leus

Eén ding is zeker: sinds Trump is de protestmars weer in. Zelfs klimaatwetenschappers gaan massaal de straat op. Journalist Marlies Pilon, die samen met Sara Haaij de verborgen wereld van draagmoederschap onderzocht, is in haar vrije tijd een fanatieke ‘marcher’. Haar tip: ga niet van huis zonder een goed bord of spandoek met de juiste leus.

Nu weet ik dat veel OneWorld-lezers in hun dagelijks leven al proberen om de wereld wat eerlijker en duurzamer te maken. Microrevoluties heet dat, in activistenjargon. Maar een protestmars op zijn tijd is best aan te raden.  

Wat er nog meer te lezen is in dit nummer: 

– Hassnae Bouazza interviewde de Senegalese filosoof Souleymane Bachir Diagne
– Waarom kun je in de sportschool nog niet trappen voor je eigen stroom?
– The making of hummus: waar je op moet letten als je hummus koopt
– Marcel van Roosmalen en Jan-Dirk van den Burg gaan brommers kiek'n 
– Hoe paus Franciscus het geloof weer naar ontwikkelingsorganisaties brengt

En verder columns en bijdragen van TINKEBELL., Hadjar Benmiloud, Yasmina Aboutaleb, Quinsy Gario, Kinge Siljee, Sheila Sitalsing & Jonathan Holslag

Hoe kan ik OneWorld lezen?

– OneWorld is te koop bij Nieuwscentrum Athenaeum op het Spui te Amsterdam.
– Je kunt alle artikelen van OneWorld lezen via Blendle
– Als je een abonnement neemt, steun je OneWorld en mis je geen artikel meer.  

OneWorld bij Nieuwscentrum Athenaeum op 't SpuiHet aprilnummer van OneWorld in internationaal gezelschap bij Athenaeum Nieuwscentrum, Amsterdam

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons