Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De districten San Mateo en Marin, en de stad Imperial Beach – allemaal in Californië – klagen de oliebedrijven in afzonderlijke rechtszaken aan, melden Amerikaanse media.

Ze stellen dat de bedrijven al bijna vijftig jaar weten dat hun activiteiten en producten leiden tot vervuilende CO2-uitstoot die een stijging van de zeespiegel veroorzaakt. Deze stijging brengt openbare en particuliere bezittingen in gevaar en tast het recht van de inwoners van Californië op gezondheid, veiligheid en vrede aan.

“Dit is een nieuwe stap in de procesvoering op het gebied van klimaat”, zegt Sophie Marjanac, jurist bij milieuorganisatie ClientEarth. “Wereldwijd worden allerlei zaken aangespannen tegen bedrijven en regeringen die verantwoordelijk zijn voor CO2-uitstoot.”

Vervuiler betaalt

De lokale overheden eisen dat de vervuilers opdraaien voor kosten die de zeespiegelstijging veroorzaakt. Het gaat dan onder meer om wegen die overstromen en schade aan huizen. Ze beroepen zich op wetgeving op het gebied van overlast en nalatigheid, en voor het eerst ook op wetten op het gebied van productaansprakelijkheid. Dergelijke wetten beschermen consumenten tegen producten die gevaarlijk zijn.

Ze stellen ook dat de gedaagde bedrijven al jarenlang wisten van de gevaren van hun producten, maar daartegen niets ondernamen: ze breidden hun productie zelfs uit en ondermijnden regelgeving op dit gebied.

Foto header: FEMA

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500