Noodgevallen en improviseren als tandarts

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Inmiddels hebben we een aantal belangrijke trainingen aan boord gehad. Wat te doen in geval van brand, wat te doen als er iemand in het water is gevallen; ‘Man Overboord’ en wat te doen in het uiterste noodgeval wanneer we om welke reden dan ook het schip moeten verlaten.

Allemaal situaties waarvan je hoopt dat je het nooit zal meemaken, maar die wel belangrijk zijn om rekening mee te houden, en om voorbereidingen te treffen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Iemand die ‘s avonds even alleen het dek op gaat om voor het slapen gaan een luchtje te scheppen, uitglijdt en in het water valt… Onderkoeling is één van de meest voorkomende doodsoorzaken. De lichaamstemperatuur daalt razend snel in het ijskoude zeewater en heeft verlies van bewustzijn als gevolg, mogelijk gevolgd door verdrinking.

Nu even een minder extreem geval van ongemakkelijkheden aan boord. Door het eten van een toffee was een paar dagen geleden de kroon in het gebit van een bemanningslid losgekomen. Was vrij duidelijk dat hij er onder leed en pijn had. De dokter aan boord liet weten dat hij geen tandarts was en dat we het beste advies konden opvragen bij een bevriende specialist tandheelkundig arts.  Verder liet hij ook weten dat hij niet echt happig was om zelf deze klus te klaren.

Na zo’n vijftien ervaring met het zetten van tatoeages heb ik een redelijk vaste hand en weet wat het is om mensen pijn te doen, toch geconcentreerd te blijven, en door te gaan waar je mee bezig bent. Kortom, of ik de losgekomen kroon opnieuw wilde plaatsen. De email van de bevriende specialist was helder en gaf een paar duidelijke aanwijzingen. De scheepsarts had gekeken naar ontstekingen, zwelling etc. en had de nodige pijnstillers gegeven.

Van een mengsel van vaseline en bloem als bindmiddel werd verteld dat het goed zou zijn om de kroon weer op z’n plek te bevestigen. Zelf zou ik dit niet bedacht hebben, maar omdat we beide ingrediënten aan boord hadden, was het het proberen waard. Na een paar testjes die positief uitvielen, en veel verbazing, besloten om deze tijdelijke oplossing maar gewoon te proberen. Was een beetje improviseren, maar de operatie is uiteindelijk, in eerste instantie, wel geslaagd.

De volgende ochtend kreeg ik echter te horen dat de kroon tijdens het flossen weer was losgekomen. Had hem nog wel gezegd dat het mij verstandig leek om voorzichtig te zijn met tanden poetsen en vooral niet te flossen. Inmiddels hebben we de hele procedure herhaald, en de kroon zit nu vast met het tweede door de bevriende tandarts gegeven alternatief, twee componenten epoxy. Lijkt te werken, maar heb de patiënt nogmaals verteld dat hij toch maar beter even kan wachten met flossen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons