Nicaraguaanse vissers leven op dankzij ‘witte kreeft’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

nicaraguaanse kustMiami Vice is misschien van de buis, maar in de Caraïbische Zee is de serie nog springlevend. Crockett en Tubbs spelen niet mee, maar wel andere agenten en drugssmokkelaars in snelle speedboten. De Colombiaanse drugshandelaren varen soms zo dicht langs de kust van Midden-Amerika om de Amerikaanse drugspolitie te ontwijken, dat deze route ook wel de landroute wordt genoemd. Ondanks deze sluiproute komt het nog regelmatig voor dat de Colombiaanse drugssmokkelaars hun waardevolle vrachtje overboord zetten als het er naar uitziet dat zij gesnapt worden door de politie.

 

LEAD Technologies Inc. V1.01Satellietschotels

Voor de arme Nicaraguaanse kustbewoners zijn deze aangespoelde bundels cocaïne een welkome vondst. Moesten zij voorheen zien rond te komen van de vangst van garnalen en zeekreeften, dankzij ‘witte kreeften’ die op de stranden op ze liggen te wachten, zijn op veel plekken de houten hutjes vervangen door bakstenen huizen, villa’s en satellietschotels. Mensen die voorheen in lompen gekleed liepen, hebben nu een breedbeeldtelevisie in huis.

 

Ruim tien jaar geleden hadden de bewoners nog geen flauw idee wat er in die pakketten zat die op hun kusten aanspoelde. In het dorpje Karpwala zouden 15 mensen zelfs zijn overleden omdat ze het witte poeder voor bakpoeder aanzagen. Inmiddels weten de vissers donders goed wat er op hun kusten aanspoelt. Per kilo ontvangen ze 4000 dollar voor de cocaïne. Dat is zeven keer minder dan de straatwaarde in Amerika maar voor de vissers is het een fortuin.

 

Pastoor ontevreden

Ook de kerk profiteert mee van de drugsvangsten. Dankzij een donatie van een van de cocaïnevissers heeft het kerkje van Tasbapauni een mooie, nieuwe witte vloer gekregen. Pastoor Percival Hebbert is dankbaar, maar vindt het wel een beetje jammer dat de kerk niet wat meer krijgt. "Volgens de bijbel moet 10 procent van je inkomsten naar God gaan, maar dat is hier niet het geval", zei hij ietwat verbolgen tegen een verslaggeefster van de Britse krant The Guardian.

 

De dichtbijgelegen legerbasis die belast is met de strijd tegen drugshandel, maakt zich niet druk over de toegenomen welvaart van de kustbewoners. "We kunnen iemand niet vervolgen omdat hij plotseling rijk is geworden. Als we ze niet met de drugs zelf betrappen kunnen wij niet veel doen", zegt legercommandant Edwin Salmeron.

 

Behalve welvaart brengt de aangespoelde coke echter ook problemen. Een deel wordt op de lokale markt verkocht en het aantal jonge verslaafden neemt toe.

 

Lees de reportage die de Britse krant The Guardian maakte over deze eigentijdse Sil de Strandjutters.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons