Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Door de aardbevingen en naschokken die Nepal in april en mei 2015 troffen, zijn meer dan 8.000 mensen omgekomen en bijna 750.000 huizen beschadigd of vernield. Het bergdistrict Sindhupalchowk was één van de zwaarst getroffen gebieden: naar schatting is 98 procent van de huizen vernietigd.

Binnen 48 uur na de eerste aardbeving was een team van Medair ter plaatse. Medair startte een samenwerking met Mission East, een partner uit de Integral Alliance die al langere tijd in Nepal werkzaam was. Op deze manier kon het team snel hulp gaan verlenen. De focus richtte zich al gauw op de verwoeste dorpen in Sindhupalchowk, waar Medair één van de eerste noodhulporganisaties was, die de mensen hulp brachten.

Veel van deze dorpen waren moeilijk bereikbaar door versperde wegen en voortdurende aardverschuivingen. Verder werd de hulp bemoeilijkt door brandstoftekorten en moessonregens. Waar mogelijk zijn vrachtwagens gebruikt, maar ook helikopters en te voet met dragers.

In totaal hebben ongeveer 8.500 families (33.000 mensen) materialen voor noodonderdak en huishoudelijke artikelen ontvangen, zoals stevige dekzeilen, touw, dekens, waterbehandelingstabletten, jerrycans en zeep. Gereedschappen zijn uitgedeeld aan 1.142 families, waarmee ze het puin van hun land kunnen opruimen.

“Het is jammer om te zien dat veel mensen bang zijn om in of zelfs maar naar de restanten van hun huizen te gaan,” zegt Phil Vice, projectcoördinator van Medair. “Met het sloopproject kan Medair samen met de partners de afbraak op veilige wijze aanpakken. We organiseren de inzet van bewoners die bouwmaterialen en huisraad uit de puinhopen redden. Dit is de eerste stap op weg naar herbouw en het helpt veel getroffen families om de ramp achter zich te laten.”

In de komende negen maanden gaat Medair 21.000 mensen verder helpen op weg naar herstel van de aardbeving. Dat gebeurt op de volgende wijze:

Onderkomens in hooggelegen dorpen beter bestand maken tegen de winter.
Huizen helpen herbouwen door middel van technische training en ondersteuning, waaronder beschikbaar stellen van ervaren bouwvakkers en bouwmaterialen van hoge kwaliteit via vouchers die de lokale economie ondersteunen.
Overlevenden van de aardbeving inschakelen als arbeiders (geld voor werk) voor het opruimen van het sloopafval en de afbraak van onveilige huizen.

“Er is in de afgelopen zes maanden veel gedaan, maar er moet ook nog veel gebeuren,” aldus James McDowell, landendirecteur van Medair. “Duizenden families die door de aardbeving getroffen zijn, wonen nog steeds op grote hoogte in tijdelijke onderkomens, terwijl het snel winter wordt. Deze mensen zitten binnenkort in de sneeuw bij levensbedreigend lage temperaturen.”

 

Medair

Medair biedt levensreddende noodhulp bij rampen, in crisis- en conflictgebieden en helpt bij de wederopbouw. Dit doen wij in samenwerking …
Profielpagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief