Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De pootaardappelen zijn geïmporteerd uit Frankrijk en ook uit Nederland, van de coöperatie Agrico. De pootaardappelen van Agrico werden in gekoelde containers vervoerd om de kwaliteit goed te houden. Midden 2008 is Bert Sandee, aardappelboer uit Zeeland, namens Agriterra afgereisd naar Niger, waar hij onder andere gekeken heeft hoe het met het aardappelenproject staat. Dat dit project goed aanslaat, blijkt wel uit een gesprek dat Sandee had met Mariama Issa, een boerin in Kobbi, Niger.

 

Mariama Issa, met een gezin bestaande uit 15 personen, heeft haar aardappeloogst ruim zien verdubbelen sinds ze pootaardappelen van FCMN-NIYA ontvangen heeft. Vroeger leverde 20 kilo pootaardappelen 200 kilo of  maximaal 250 kilo op. Nu oogst ze van dezelfde 20 kilo pootaardappelen tot wel 543 kilo aan aardappelen. Ruim genoeg voor haar eigen gezin én voor de verkoop.

 

Door verschillende voedselcrises die Niger die laatste jaren teisterden, heeft Mariama Issa zich, net als vele andere boeren en boerinnen, in de schulden moeten steken om het hoofd enigszins boven water te kunnen houden. Maar dankzij de nieuwe pootaardappelen kan ze deze schulden stukje bij beetje af betalen. Ze heeft zelfs een voorraad van noodzakelijke levensmiddelen kunnen aanleggen, zodat zij en haar familie voorbereid zijn in geval van nood.

 

Het verhaal van Mariama Issa is er één, maar zo zijn er nog vele boeren en boerinnen die, omdat ze aangesloten zijn bij een boerenorganisatie die lid is van FCMN-NIYA, goede pootaardappelen ontvangen hebben, waardoor hun aardappelproductie flink is toegenomen, zowel in kwantiteit als kwaliteit.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief