Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De gemeente Heerhugowaard wil CO2-neutraal worden. Zo heeft de wijk de Stad van de Zon het grootste zonnedak van de wereld. De gemeente streeft ernaar dat in 2010 al het gemeentelijke energiegebruik afkomstig is van duurzame energiebronnen. 

 

Duurzaam bouwenZonnecellen

Etten-Leur besteedt veel aandacht aan duurzaam bouwen en werd in 2006 al uitgeroepen tot koploper op het gebied van energieneutraal bouwen. Nieuwbouwwijk De Keen bevat 43 energieneutrale woningen en een duurzaam verwarmde en gekoelde school met kinderdagverblijf. In de wijk Schoenmakershoek wordt voor dertig procent energieneutraal gebouwd. Ook wordt onderzocht of de realisatie van twee windturbines mogelijk is.

 

Zelfvoorzienende woningen

Apeldoorn scoorde het beste van de drie gemeenten. De stad wil in 2020 energieneutraal zijn en in 2008 moet tien procent van het energieverbruik duurzaam zijn. Woningen in de wijk Zuidbroek maken gebruik van biogas uit een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Verder is bij woningrenovatie in wijken De Mheen en Sluisoord het grootste zonnepanelenproject in bestaande sociale huurwoningen van Europa gerealiseerd. De woningen wekken jaarlijks 750.000 kWh duurzame elektriciteit op en zijn hiermee grotendeels zelfvoorzienend.

 

European Energy Award

De European Energy Awards werden uitgereikt tijdens het congres Gemeentelijk Klimaatbeleid 2007 van de VNG en het Klimaatverbond. De European Energy Award is oorspronkelijk ontwikkeld in Zwitserland. Inmiddels nemen al meer dan 320 Europese gemeenten in 9 landen deel aan het systeem.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief