Nederlander wint prijs voor beste groene idee

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Kluin gaat de 500.000 euro gebruiken voor het opzetten van een nieuw soort energiebedrijf. Dit energiebedrijf zal geen stroom verkopen, maar mensen helpen bij het zelf opwekken van duurzame stroom door windmolens, zonnepanelen en warmtepompen. Deze zelf geoogste stroom kan vervolgens dankzij de Q-box, een computer die aangesloten wordt op de schakelkast, op een zo efficiënt mogelijke manier over de aangesloten deelnemers worden verdeeld.

De jury die onder meer bestond uit Liesbeth van Tongeren, directeur van Greenpeace Nederland en ondernemer Eckart Wintzen, prees Kluin voor zijn originele manier van denken.

 

Branson bekeerd

 

Voor de uitreiking van de prijs was de Britse miljardair Sir Richard Branson, oprichter van de Virgin Group, overgekomen. Branson is sinds een paar jaar een van de boegbeelden geworden van de strijd tegen klimaatverandering. Zo heeft hij onder meer een bedrag van 25 miljoen dollar beloofd aan diegene die met dé oplossing komt voor het broeikaseffect.

 

Branson die zijn fortuin onder meer in de luchtvaartindustrie heeft verdiend, vertelde afgelopen zaterdag dat hij aanvankelijk bij de groep van klimaatsceptici hoorde. Nadat Al Gore bij hem thuis langskwam om hem van het tegendeel te overtuigen, was hij snel om. Sir Richard steekt nu 30 procent van de winst van de 38 Virginbedrijven in de ontwikkeling van schone energie en alternatieve brandstoffen.

 

Suikeroom

 

 

Wat de productie van alternatieve energie betreft, ziet hij een rol weggelegd voor ontwikkelingslanden. Olie uit jatropazaden zou volgens hem vooral voor Afrika kansen kunnen bieden. Branson zei echter dat hij nog de meeste mogelijkheden ziet voor ethanol uit suiker. "Suiker als brandstof brengt in tegenstelling tot maïs de voedselvoorziening niet in gevaar", aldus de ondernemer. "Bovendien zijn de oude suikerplantages er nog. Die zouden zo weer nieuw leven ingeblazen kunnen worden voor de productie van brandstoffen. Het is daarvoor echter wel noodzakelijk dat het Westen de importheffingen op suiker verlaagd."

 

Branson die bekend staat om zijn flamboyante levensstijl en aparte ideeën is van plan om het ruimtevaarttoerisme op poten te zetten. Niet bepaald milieuvriendelijk zou je denken. Branson heeft zijn ingenieurs echter opdracht gegeven om daarvoor een schone raket te ontwikkelen. De Brit doet ook zijn best om de luchtvaartbranche groener te maken. Zo vertelde hij dat hij vliegvelden zo ver probeert te krijgen dat zijn Virgin-vliegtuigen naar het begin van de startbaan worden gesleept. Branson: "Een 747 die vertrekt vanaf het New Yorkse vliegveld JFK moet minimaal 18 minuten rijden. Dat kost tonnen kerosine en stoot veel CO2 uit.''

 

Duurzame dansclub

 

Voor de Green Challenge waren 439 inzendingen uit vijftig landen binnengekomen. Vier van de vijf finalisten kwamen uit Nederland. De ideeën van de overige finalisten waren erg uiteenlopend variërend van een plan voor een duurzame dansclub tot Citycargo, een vervoersbedrijf dat gebruik maakt van het bestaande tramnetwerk en zo vervuilende vrachtwagens uit de binnenstad houdt. Het prijzengeld voor de Green Challenge werd beschikbaar gesteld door de Nationale Postcode Loterij die hiermee groene en verfrissende ondernemers wil stimuleren.

 

De Green Challenge werd uitgereikt tijdens PICNIC. Dit is een jaarlijks terugkerend internationaal evenement op het gebied van creativiteit en innovatie, waar professionals uit de media, technologie, entertainment, kunst en wetenschap elkaar ontmoeten. Dit jaar vond het evenement op het Westergasterrein in Amsterdam plaats.

PICNIC Green Challenge

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons