Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Belang van ondertekening

Aim for human rights ziet Nederlandse ondertekening en vervolgens ratificatie van het verdrag als een belangrijk signaal naar andere landen. Maar uitvoering van het verdrag is ook van belang voor het voorkomen van (bewuste of onbewuste) medewerking aan verdwijningen door de Nederlandse overheid zelf, zoals in de strijd tegen terrorisme. Het verdrag eist namelijk onder meer dat van gevangenen altijd de verblijfplaats bekend wordt gemaakt.

 

Bescherming tegen verdwijningen

Het opnemen van gedwongen verdwijningen als misdrijf in de nationale strafwetgeving is één van de bepalingen van het verdrag. Naast deze bepaling gaat het verdrag, onder andere, over maatregelen tegen straffeloosheid, het verlenen van rechten aan alle slachtoffers van gedwongen verdwijningen, preventieve maatregelen en het beschermen van kinderen tegen adoptie in geval van verdwijning van de ouders/moeder.

 

Campagne voor ratificatie van het verdrag
Ondertekening door Nederland is een belangrijke stap in de strijd tegen verdwijningen. Aim for human rights roept nu op tot spoedige ratificatie en implementatie van het Verdrag in de Nederlandse wetgeving. Het verdrag treedt namelijk in werking zodra 20 landen het hebben geratificeerd. Tot dusver hebben vier landen geratificeerd. Internationaal voert Aim for human rights samen met 20 andere organisaties campagne voor het verdrag: de International Coalition Against Enforced Disappearances (ICAED).

http://www.aimforhumanrights.nl/thema-s/gedwongen-verdwijningen/

http://www.icaed.org/

oneworld logo 2

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief