Nederland in het teken van duurzaamheid

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De Dag van de Duurzaamheid is een landelijke actiedag om mensen enthousiast te maken voor energiebesparende initiatieven en te laten zien dat er al heel veel klein- en grootschalige duurzame initiatieven zijn. “Nu ‘Den Haag’ het wat laat afweten, zijn mensen meer dan ooit gemotiveerd om zelf aan de slag te gaan met duurzaamheid”, zegt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, de initiatiefnemer van de dag. “Dat is niet alleen hard nodig, maar het is ook leuk en inspirerend en je kunt er soms geld mee besparen.”

prinses laurentien
Op 700 basissscholen wordt voorgelezen
uit het duurzame kinderboek van prinses
Laurentien. (
cc) Sebastiaan ter Burg

En dus kunnen we donderdag vuilniswagens, sportauto’s, scooters en andere voertuigen die op elektriciteit rijden op het Nederlandse wegennet verwachten. Vanuit 24 standplaatsen in Nederland vertrekken elektrische auto’s naar het windmolenpark ‘Jaap Rodenburg’ in Almere in het kader van de elektrische Elfstedentocht. Onderweg stoppen ze bij gemeenten en bedrijven die een activiteit rondom elektrisch rijden hebben georganiseerd.
 

Klimaatneutraal leven
Andere acties die er uit springen zijn de No Impact Week waarin Nederlanders worden uitgedaagd om een week lang duurzaam te leven, ook OneWorld-medewerkers doen hieraan mee. Het initiatief is geïnspireerd op Colin Beavan, beter bekend als No Impact Man. Hij leefde met zijn gezin een jaar lang klimaatneutraal. Beavan is (via skype) een van de sprekers tijdens het Diner van de Duurzaamheid waar je behalve naar inspirerende sprekers kunt luisteren, ook een duurzame modeshow kunt zien.

logo dag van de duurzaamheid
Wil je zelf een activiteit aanmelden of wil je meer weten over de activiteiten die op de Dag van de Duurzaamheid worden georganiseerd? Kijk dan hier.

Verder zal astronaut Wubbo Ockels een hoorcollege aan scholieren van 12-15 jaar op de TU in Delft geven over duurzame energie en innovatie. Ook lezen 600 scholen tegelijk voor uit het boek ‘Mr Finney zet de wereld op z’n kop’, van prinses Laurentien.” In dit kinderboek staat het thema ‘duurzaamheid’ centraal. Prinses Laurentien zelf leest voor in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam.
 

Kaswarmte van gft-afval
Daarnaast presenteert kwekerij De Arendshoeve in de Haarlemmermeer het verwarmingssyteem dat op gft-afval draait. En strijden 60 bovenbouwleerlingen van diverse basisscholen uit Dordrecht om de winst in het eerste Groot Jeugdduurzaamheidsdictee.

Foto boven (cc) Komimo. 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons