Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Dit alles in het kader van de derde Nacht van de Nacht, een initiatief van De Provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu. Vorig jaar gaven overheden ook al gehoor aan de oproep van die twee organisaties om het licht uit te doen. Dit jaar doen ook flink wat bedrijven mee. lantaarnpalenVoor het eerst in de geschiedenis gaat op 27 oktober 's avonds de verlichting uit bij alle twaalf IKEA vestigingen, het Eindhovense hoofdkantoor van Philips Nederland, tientallen locaties van de energiebedrijven ESSENT, ENECO en NUON en twee elektriciteitscentrales van Electrabel.  

 

Texel

Ook langs de snelwegen wordt het donkerder. Twee grote reclamemasten doen het licht uit en Rijkswaterstaat heeft toegezegd langs een aantal wegen de lichten te doven. Ruim negentig gemeenten, twee keer zoveel als vorig jaar, doven lichten van meer dan 170 gebouwen, torens en kerken. Texel zal die nacht het donkerste eiland van Nederland zijn. Openbare verlichting langs wegen en op het veerhaventerrein gaan uit.

 

 

europa bij nacht
Europa bij nacht

Het initiatief van Stichting Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties is een protest tegen de vele lampen die 's avonds branden. Nederland is een van de meest verlichte landen van Europa. Kassen, reclameverlichting, sportvelden, openbare verlichting: overal zie je hier lichten branden. Het nachtelijk landschap wordt hierdoor verstoord en de natuur ontregeld.

 

Ontregeling natuur

Uit onderzoek blijkt dat verlichting negatieve effecten op dieren heeft. Omdat meer dan 50 procent van de dieren 's nachts actief is, heeft licht een grote impact. Veel dieren worden aangetrokken of juist afgestoten door licht. Dit zorgt voor versnippering van leefgebieden, maar ook voor een grotere kans om ten prooi te vallen aan andere dieren. Een mooi voorbeeld zijn de vele insecten die om een lamp heendraaien. Desoriëntatie kan leiden tot uitputting. De sterke teruggang van de insectensoorten wordt door een aantal onderzoekers dan ook vooral aan verlichting geweten.

 

Een ander belangrijk effect is het ontregelen van de biologische klok. Dit dagelijkse ritme wordt gestuurd door licht en donker. Onnatuurlijke verlichting kan de biologische klok verstoren.

kassen bij nacht
Kassen zijn 's nacht enorme lichtbakken

Vogels gaan bijvoorbeeld eerder zingen, eerder of later paren, nesten bouwen of trekken. Dit beïnvloedt de overlevingskansen van de soort.

 

Energieverspilling

Gemiddeld komt 50 procent van het jaarlijks elektriciteitsverbruik van een gemeente voor rekening van de openbare verlichting. 3 procent van de Nederlandse elektriciteit gaat op aan het verlichten van kassen.

Steeds meer gemeenten ontwikkelen beleid om structureel zuiniger met licht om te gaan. Zo liet de gemeente Eindhoven vorige week weten dat in de lichtstad in de toekomst na elf uur 's avonds reclame- en sierverlichting uit moet.

 

Nacht van de nacht

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief