Nasa lanceert CO2-jager

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Wetenschappers zijn het er inmiddels over eens dat door de mens geproduceerde CO2 bijdraagt aan de opwarming van de aarde, maar er bestaat nog erg veel onzekerheid over hoe het gas zich door de atmosfeer beweegt. De nieuwe satelliet, het ‘Orbiting Carbon Observatory’ of OCO, moet daar meer duidelijkheid in brengen.

 

De satelliet wordt op 23 februari gelanceerd vanaf de Vandenberg luchtmachtbasis in Californië. Het is de eerste satelliet die als hoofdtaak heeft om CO2 te detecteren. De NASA beschikt wel al over de Aqua, een andere satelliet die CO2 kan detecteren, maar die beperkt zich tot de gassen tien kilometer boven het aardoppervlak. De OCO richt zich op de gassen die zich dichter bij het oppervlak, en dus dichter bij hun bron, bevinden.

 

Klimaatverandering voorspellen
De gegevens die de satelliet zal verzamelen, moeten duidelijk maken waar de hoogste concentraties CO2 uitgestoten worden in atmosfeer en op welke plekken het gas geabsorbeerd wordt door planten en oceanen. Die gegevens zullen gecombineerd worden met gegevens van meetstations op de grond.

 

"Een beter begrip van atmosferische CO2 en zijn rol in de koolstofcyclus is essentieel om de impact op de klimaatverandering beter te voorspellen", aldus de NASA. "Die informatie kan beleidsmakers helpen om betere beslissingen te nemen in de strijd tegen de klimaatverandering".

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons