Miljoen kinderen in sloppenwijken Venezuela krijgen klassieke muziekles

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Hugo Chavez
Foto: CC, Chavez

Het Venezolaanse Simón Bolívar Jeugdorkest heeft Chávez geholpen bij zijn beslissing. De Britse pers schreef vol lof over het jeugdorkest na een optreden tijdens de BBC Proms in de Londense Royal Albert Hall. "Dit is beschamend voor het Britse culturele etablissement", zei cellospeler Julian Lloyd Webber tegen de Britse krant The Guardian. "In de dertig jaar dat ik elk seizoen van de Proms heb meegemaakt, heb ik nog nooit zoiets subliems gezien", zei John Douglas, een professor muziek van de Universiteit van Oxford.

Bereik

Er wordt al jaren structureel muziekonderwijs gegeven aan die doelgroep, maar deze overheidssteun, en de omvang van de plannen, zijn nieuw. Het huidige programma van de Venezolaanse overheid bereikt 285.000 kinderen en kost jaarlijks 22 miljoen euro.

Het was José Antonia Abreu, muzikant en econoom, die muzieklessen begon te geven aan arme kinderen. Zijn intiatief was een succes, en hij stampte het Nationaal Netwerk van Jongeren- en kinderorkesten van Venezuela, kortweg 'El Sistema' uit de grond. El Sistema helpt kinderen uit de armoede en redt ze van de criminaliteit. Het netwerk bestaat uit 125 orkesten.

Humanitaire hulp

"Voor de meeste kinderen die meewerken is muziek het pad naar sociale waardigheid", zegt Abreu.  "Armoede betekent eenzaamheid, droevigheid en anonimiteit. Een orkest brengt vreugde, motivatie en teamwerk. Dit is een menselijk ontwikkelingsproject". Een voormalig secretaris van El Sistema, Xavier Moreno, zegt: "Ons doel is niet om professionele muzikanten te creëren, ons doel is om kinderen te redden."

 

Poverty Requim
PovertyRequiem

Miljoenen mensen zullen op 17 oktober hetzelfde muziekstuk dansen, zingen en musiceren in een wereldwijde ketting. Het 'Poverty Requiem' vestigt de aandacht op de mondiale armoedeproblematiek.

Het Poverty Requiem is een wereldmuziekstuk voor koren en percussie met als thema de strijd tegen onrechtvaardigheid en armoede. Het werd geschreven door Oud-Novibdirecteur Sylvia Borren samen met componist Peter Maissan, en al diverse malen uitgevoerd in Europa, Kenia en Zambia.
Op 17 oktober, de 'Werelddag van verzet tegen extreme armoede', zal het Poverty Requiem in een serie uitvoeringen weerklinken over de hele wereld. Deze uitvoeringen maken deel uit van de mondiale 'STAND UP and SPEAK OUT campagne' van de Global Call to Action against Poverty, en worden in Nederland medegeorganiseerd door EEN. Afgelopen jaar, namen hier meer dan 23 miljoen mensen aan mee, waardoor er een nieuw Guinness World Record werd behaald.
 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons