Mijn moeder is een milieugoeroe

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Als je moeder de directeur van Wemos is, dan krijg je heel wat over gezonde voeding en leefstijl mee. Dat weet Dette Uppelschoten (12), dochter van Anke Tijtsma, als geen ander. In deze blog reageert ze op het goed gelezen blog ‘Badeendjes, broodtrommels en ander plastic ellende’, waarin haar moeder waarschuwt voor schadelijke stoffen in eigen huis, tuin en keuken.

Van mijn moeder krijg ik heel mijn leven lang al mee dat je niet zomaar dingen moet kopen waar enge, ongezonde stoffen in zitten. Soms is dat irritant, maar ik kan beter naar haar luisteren, want ik wil niet het risico lopen dat ik daardoor kanker of een andere ziekte krijg. Haar waarschuwingen maken me ook bewust van dingen waarop ik moet letten.          

dochter van anke tijtsma wemos

Zoals mijn moeder in haar blog vertelt, speelden ik en mijn zusje vroeger in bad met badeendjes. Zo schattig. De badeendjes zijn nog altijd een geliefd spel voor kleine kinderen.

Maar kunnen we niet er een goede vervanger voor vinden? Mijn neefje speelt bijvoorbeeld met een houten walvis in bad. Daar mag hij gewoon op bijten. Elke dag neem ik een plastic broodtrommel mee naar school. Ben ik al vergiftigd? Nee, zo erg is het niet. Mama kijkt altijd eerst naar het nummer onderop. Voordat je het koopt is het slim om naar dat nummer te kijken, want dan weet je dat je geen slechte spullen koopt. Ik heb een moeder die daar op let. Dus hoef ik niet bang te zijn? Nee, bang ben ik niet, maar ik blijf wel opletten.

Als ik volwassen ben, wil ik graag kinderen, maar dat zal niet kunnen als ik door lekkende voedselverpakkingen kanker krijg of onvruchtbaar word. Sinds ik dit weet, let ik op wat ik eet en kijk ik goed of ik plastic drinkflesjes wel of niet kan hergebruiken.

‘Iedereen moet het weten’

In februari keek ik de uitzending van Radar over schadelijke stoffen, waarin mama’s collega Annelies vertelt wat weekmakers en hardmakers – soorten schadelijke stoffen – zijn. Na de uitzending was ik erg opgelucht: het is goed dat mensen in Nederland er nu meer van afweten.

Ik hoop dat er ook in Nederland net als in sommige andere landen een verbod komt op lekkende verpakkingen en fout plastic. Dan is mijn toekomst veiliger. En kan ik zonder zorgen groot worden.

Wil jij weten hoe het werkt met die 'cijfertjes' op plastic verpakkingen? kijk dan op deze website

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons