Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Mensenrechtenraad hield op 26 en 27 mei, een week nadat regeringstroepen de Tamil Tijgers (LTTE) overwonnen, een speciale sessie over de mensenrechtensituatie in Sri Lanka. De resolutie die na afloop is aangenomen, was door Sri Lanka zelf ingediend en werd gesteund door onder andere China, India, Pakistan, Egypte en Cuba. De resolutie prijst Sri Lanka voor haar respect voor de mensenrechten en negeert de humanitaire ramp die zich volstrekt onder de tienduizenden Tamil vluchtelingen die worden vastgehouden in kampen. De resolutie geeft bovendien aan dat alle hulp aan Sri Lanka via de regering moet lopen. De regering mag zelf beslissen waar zij de hulp besteedt, namelijk daar waar "zij hulp het meest nodig acht." De resolutie is met 27 stemmen voor en 12 tegen (6 abstinenties) aangenomen.

 

Aim for human rights vindt dat de aanname van deze eenzijdige resolutie de geloofwaardigheid van de Mensenrechtenraad, en daarmee van de Verenigde Naties, ernstig aantast. "De resolutie gaat voorbij aan de grove mensenrechtenschendingen die de Sri Lankaanse regering tijdens de burgeroorlog heeft begaan, waaronder talloze buitengerechtelijke executies, foltering, vervolging van onafhankelijke media en één van de hoogste aantallen gedwongen verdwijningen in de wereld", aldus Jan de Vries, programmamedewerker van Aim for human rights. Hij maakt zich zorgen om het feit dat de resolutie niets doet om het lijden van slachtoffers te verlichten en toekomstig lijden te voorkomen. "Integendeel, de resolutie lijkt een aanmoediging voor verdere straffeloosheid en grove mensenrechtenschendingen".

 

Een andere resolutie, gesteund door de Europese landen, behaalde geen meerderheid bij de stemming. Deze resolutie riep de Sri Lankaanse regering op onderzoek toe te staan naar grove mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden en ongelimiteerd toegang te geven aan hulpverleners tot het door oorlog geteisterde gebied, voornamelijk in de vluchtelingenkampen. "Het is teleurstellend dat de Mensenrechtenraad niet in staat blijkt om zich krachtig uit te spreken tegen ernstige mensenrechtenkwesties", aldus Jan de Vries.

www.aimforhumanrights.nl

oneworld logo 2

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief