Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Rita Verdonk werd uit de VVD gestuurd, dus gastspreker en VVD-Kamerlid Arend-Jan Boekestijn was er niet bij. Net zomin als oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk. 'Te druk met campagne voeren voor zijn beoogd PvdA-voorzitterschap', aldus presentator Bahram Sadeghi. Het is twijfelachtig of de afwezigen er wél toe in staat zouden zijn geweest, maar ook tijdens dit debat in de Amsterdamse Balie werd geen definitief gevonden op de vraag of ontwikkelingshulp zin heeft.

Hoogleraar ontwikkelingsstudies Paul Hoebink pareerde weliswaar keer op keer zijn tegenstrever, econoom Hans Labohm, die zijn bekomst heeft van ontwikkelingshulp sinds hij in de jaren zeventig onder Pronk diende. Maar door het volle programma kreeg Labohm geen kans uit te leggen waarom ontwikkelingshulp de armoede in de wereld niet verhelpt, maar juist verergert, zoals hij stelt.

Een 'meisje van zestien', speciale gast op deze avond, raakte er niet door van de wijs. 'Later ga ik ontwikkelingshulp doen', schreef ze deze zomer aan de rubriek 'Achterwerk' van de <i>VPRO-Gids<i>. En daar bleef ze bij. 'Gewoon omdat arme mensen zielig zijn en ik denk iets te kunnen doen.'

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief