Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Met de ‘mobiliteitskaart’ kunnen de diëtisten dertig dagen gratis gewend raken aan deze manier van reizen. Ook kunnen deelnemers gebruikmaken van flexibele werk- en vergaderruimtes. Op de laatste dag, de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober, wordt bekend gemaakt welke topbestuurder en welke tien medewerkers de meeste duurzame kilometers hebben afgelegd. Ook met het schrijven van de leukste blog vallen prijzen te winnen

Nederland rijdt 136 miljard kilometers per jaar in 7,6 miljoen auto's. 85 procent van de zakelijke kilometers wordt op de duurste en de meest inefficiënte manier afgelegd, namelijk met de auto: die staat 23 uur per dag stil.

Anders dan vorig jaar gaan deelnemers niet tien, maar dertig dagen op dieet. Daarnaast is het dit jaar toegestaan om toch af en toe de auto te pakken. “Vorig jaar moesten we onze autosleutels inleveren. Het voelde echt als zondigen tegen autorijden”, zegt Jeroen Overgoor, directeur Communication & Public Affairs bij Eneco en deelnemer van Low Car Diet 2013 én 2014. “Dit jaar ben ik teamcaptain, dus zal ik het goede voorbeeld geven door zo veel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer, ook al heb ik inmiddels een elektrische auto.”

Vorig jaar lieten meer dan 800 deelnemers zich overtuigen dat het openbaar vervoer helemaal niet zo vervelend is. Het resultaat: bijna 20.000 kg CO2 vermeden door 145.000 vermeden autokilometers. Overgoor vindt het niet erg om in de trein zitten, hij vindt het zelfs rustgevend. Toch had hij af en toe liever de auto gepakt. “Het is niet ideaal op dagen dat je meerdere afspraken hebt op verschillende locaties.” Om die reden heeft Overgoor toch een keer gesmokkeld.

Dat het Low Car Diet echt effect kan hebben, blijkt uit de ervaring van Eduard Schaepman, Chief Executive Officer bij vastgoedbedrijf Chalet Group en topbestuurder voor dit jaar. "Door het Low Car Diet 2012 ben ik veel meer gaan fietsen. Ik ging iedere dinsdag op de fiets naar kantoor en had thuis afgesproken in het weekend de auto niet te gebruiken. Het jaar daarop hebben we op de zaak de 'autodeeldag' op maandag in het leven geroepen en op dinsdag komen we allemaal met een duurzaam vervoersmiddel. Hier doet iedereen heel fanatiek mee."

Volg de diëtisten via twitter #lowcardiet, facebook en de website.

Deelnemers over de Low Car Diet 2012:

  • Michiel Mol, ondernemer Force India F1: “Ik was positief verrast door het openbaar vervoer. Hoewel ik nog steeds denk dat het makkelijker is om in de ruimte te komen dan naar Blaricum met trein, bus en fiets, maar toch, voor veel trajecten is de trein niet alleen milieuvriendelijker, maar ook praktisch. Zeker voor herhaling vatbaar dus.”
     
  • Jeroen van Loon, Managing Director Duisenburg School of Finance: “Het heruitgevonden fietsen is een genot: net als in studententijd over Leidse grachten zwieren.”
     
  • Thomas Heerkens, CEO Landal GreenParks: “Uitstekende ervaringen opgedaan in de afgelopen 10 dagen. Wij gaan binnen Landal GreenParks bekijken hoe we nog makkelijker kiezen voor de alternatieven van de eigen auto. En thuis ook."

Bron: Urgenda

Over de auteur

Redactiestagiare bij OneWorld
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief