Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

Groene kantoorartikelen

Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Ook door verantwoorde kantoorartikelen te gebruiken, kun je al een bijdrage aan het milieu leveren. Gebruik bijvoorbeeld alleen papier met het FSC-keurmerk, dan weet je zeker dat het hout waarvan je papier is gemaakt, verantwoord is gekapt. Hergebruik pennen en andere kantoorartikelen zoveel mogelijk en vermijd markers want hier zitten oplosmiddelen in. Ordners van gerecycled karton, houten pennen, gerecycled papier, je kunt het allemaal online bestellen bij www.groenekantoorartikelen.nl. Deze site verkoopt veel producten met het Blaue Engel keurmerk en het FSC-keurmerk.

 

Zet groene longetjes op je bureau

In een groene omgeving voelen we ons vaak prettiger. kantoorplantOnderzoekers van TNO hebben onlangs de heilzame werking van planten wetenschappelijk aangetoond. Groen in de kantoortuin heeft een gunstig effect op de prestaties. Werknemers zijn gezonder, productiever en minder gevoelig voor stress als er een plant in de buurt staat. Planten dragen ook bij aan de verbetering van het binnenmilieu. Ze verdampen water en bevochtigen zo de lucht, zijn ook in staat om de lucht te filteren van stofdeeltjes en schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen en kunnen bijvoorbeeld ook zorgen voor een verbetering van de akoestiek.

 

Verstuur klimaatneutrale post

Het transport van post en pakketjes veroorzaakt een enorme hoeveelheid CO2-uitstoot. Je zou kunnen terugvallen op de ouderwetse postduif, maar bedrijven die dit te omslachtig vinden, kunnen ook via TNT Post hun post klimaatneutraal versturen. Via de CO2-calculator op de website van TNT kun je berekenen hoeveel CO2 er vrijkomt met jouw zending. De calculator berekent vervolgens hoeveel het kost om de uitstoot te compenseren. TNT Post verdubbelt dit bedrag en investeert het in een windmolenpark in India.

 

Huur een milieuvriendelijke bedrijfsschoonmaker in

Schoonmaken is vervuilend. Dat klinkt misschien tegenstrijdig maar terwijl je bureau en toilet glimt, wordt het milieu vervuild door het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen. Een milieuvriendelijk schoonmaakbedrijf houdt de vloeren, bureaus en toiletten van je bedrijf schoon zonder daarvoor gebruik te maken van agressieve chemische middelen.

 

Een bewust bureau

Let bij de aanschaf van kasten, bureaus en ander meubilair op het Milieukeur. De materialen die daarvoor gebruikt worden, zijn minder belastend voor het milieu dan het gangbare aanbod. Koop je spullen die van hout zijn? Let dan op het FSC-keurmerk.

asus-bamboo-laptop
De bamboelaptop van Asus

Denk ook eens aan bamboe. Deze plant groeit razendsnel en slurpt onderwijl CO2 en is daardoor een duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld tropisch hardhout. In de Blue Lagoon hadden ze het dus nog niet zo gek bekeken. Geen zin om zelf op jacht te gaan naar bewuste bureaus? Schakel dan een milieuvriendelijke kantoorinrichter in.

 

Schone vloerbedekking

Tapijten van natuurlijke vezels, zoals sisal, kokos, biezen en jute passen in een milieuvriendelijke inrichting, maar hebben als nadeel dat ze stof kunnen vasthouden. Wol en katoen zijn natuurlijke vezels waarvan de productie milieubelastend kan zijn. Kies daarom voor een wol of katoen met milieukeurmerk, dat garandeert dat er bij de productie minder bestrijdingmiddelen zijn gebruikt en minder broeikasgas is vrijgekomen dan bij gangbare productiemethoden.

 

Bespaar elektriciteit

Laat niet onnodig licht branden in ruimtes die niet worden gebruikt. Gebruik voor ruimtes die wel continu verlicht moeten worden spaarlampen of LED-lampen. Koop apparaten printers, faxen en andere apparaten met het Energystar of GEEA-label. Deze apparaten werken met ‘powermanagement’, waardoor ze energiezuiniger zijn. Een inkjetapparaat verbruikt zo·n 40% minder energie dan een laserapparaat. Als je geen grote hoeveelheden in korte tijd wilt printen of faxen is een inktjet de beste keus.

 

Groene IT

Als we het dan toch over energiebesparing hebben. Je staat er misschien niet altijd bij stil maar om je website in de lucht te houden en al je data op de server op te slaan, is enorm veel energie nodig. Internet en de ICT-sector zijn enorme energieverslinders en milieuvervuilers. Volgens schattingen stoot de ICT-sector jaarlijks ongeveer evenveel CO2 en schadelijke stoffen uit als de luchtvaartindustrie. Als bedrijf kun je zelf energie besparen op je IT, bijvoorbeeld door op alle werkplekken gebruik te maken van desktopcomputers, zonder eigen opslag, met een kleine, zuinige processor en alleen een verbinding naar de servers. Die server kun je laten hosten door een klimaatneutrale provider.

 

Milieuvriendelijk lettertype

Printerinkt is slecht voor het milieu. ecofontGebruik dus zo min mogelijk inkt. Dit kun je doen door minder te printen. Maar er is nog een oplossing bedacht, namelijk een nieuw lettertype dat minder inkt nodig heeft en toch nog heel goed leesbaar is. Het heet het Ecofont en gebruikt tot 20% minder inkt. Je kunt het gratis downloaden.

 

Eerlijke koffie-automaat

En dan last maar zeker niet least: Verantwoorde koffie. Koffie is natuurlijk dé brandstof waarop veel kantoorpersoneel loopt. Denk terwijl je bijtankt ook aan de boeren die de koffiebonen telen en zorg ervoor dat ze daar een eerlijke prijs voor hebben gehad. Via de site van Max Havelaar kun je een leverancier van een eerlijke koffie-automaat vinden. En nu we het toch over de innerlijke mens hebben: Lunchen jullie samen? Koop dan eens brood en beleg in met het EKO-keurmerk.

 

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief