Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Waar waren de studenten? De Universiteit Utrecht, bekend om haar expertise over Latijns-Amerika, was een belangrijke medeorganisator. En waar waren de medewerkers van ontwikkelingsorganisaties in Nederland? Cordaid stond ook op het programma als medeorganisator, maar deze organisatie lijkt geen invloed gehad te hebben op de inhoud van het programma. Aan de discussie over armoede nam niemand deel van maatschappelijke organisaties, over de Millenniumdoelen werd niet gesproken.

Uiteindelijk ging het vooral over brede politieke thema's, zoals het succes van links in Latijns-Amerika bij de laatste verkiezingen. Ingeleid door een dozijn toonaangevende sprekers uit Latijns-Amerika, waaronder de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Mexico Jorge Castañeda, directeur Daniel Kaufmann van het World Bank Institute, oud-president Rodrigo Carazo Odio van Costa Rica en Javier Niño Pérez van het Latijns-Amerikadirectoraat van de Europese Commissie. Het old boys network van grijze oude heren – er was geen enkele vrouw uitgenodigd of ook maar iemand jonger dan vijftig jaar – wist geen levendig debat te voeren en een discussie met de zaal kwam niet los.

Dat gebeurde later op de dag trouwens wél bij een talkshow op het Latijns-Amerikaans Film Festival (LAFF), dat even verderop werd georganiseerd. In een losse sfeer met muziek en cocktails ontstond een levendig debat over het huidige Latijns-Amerika. Dat het filmfestival goed werd bezocht, evenals de debatten die daar plaatsvonden, toont in ieder geval aan dat de populariteit van Latijns-Amerika niet tanende is.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief