Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Fidesz stelt zich vijandig op tegen de rechten van migranten, asielzoekers en de rechtsstaat, schrijft Gall in Trouw afgelopen dinsdag. Op dit moment zijn non-gouvernementele organisaties (NGO’s) het doelwit van de Hongaarse partij. Dit jaar heeft het parlement een wet goedgekeurd, die mogelijk maakt dat sancties en verplichtingen kunnen worden opgelegd aan NGO’s die financiën en middelen krijgen vanuit het buitenland.

Neem bijvoorbeeld de liberale universiteit: Central European University (CEU), die haar werk niet meer kan uitvoeren. Voornamelijk omdat de oprichter, George Soros, door Orbán’s regering als staatsvijand wordt gezien. Hierdoor moeten honderden studenten verder zonder universiteit. 

CDA moet zich uitspreken voor de Europese waarden

Ook schendt het Hongaarse parlement onder Orbán de rechten van asielzoekers en migranten. Gall schrijft dat alle asielzoekers van boven de veertien jaar systematisch worden opgesloten. Vaak worden ze zonder aanhoudingsbevel naar kampen langs de grens van Servië gestuurd. De leefomstandigheden daar zijn volgens Gall verschrikkelijk.

Als Fidesz onderdeel blijft van de Europese Volkspartij, door onder andere de banden met het CDA, behoudt de Hongaarse partij haar legitimiteit en politieke bescherming.  Gall betoogt in het artikel van Trouw: “Het is de hoogste tijd dat het CDA zich uitspreekt voor de waarden van de Europese Unie en de rechtstaat.”

Reactie van het CDA

“We zitten nu nog in het proces van de onderhandelingen over de Central European University en de NGO-wet, want het is een heet hangijzer”, vertelt Dirk Gotink, persvoorlichter voor de EVP-Fractie en CDA-delegatie in het Europees Parlement, als reactie op het opiniestuk van Gall. “We staan al een hele tijd op scherp, alleen hebben we natuurlijk te maken met interne zaken. We doen liever niet mee aan ongeloofwaardigheid, dus we doen of roepen niet zomaar wat.”

Fidesz wordt scherp in de gaten gehouden

Gotink legt uit dat het CDA lid is van dezelfde Europese partij als Fidesz, namelijk de EVP-Fractie, ook wel de ‘christendemocraten’. “Samen met vele partijen in de EVP-Fractie maken wij ons zorgen over de rechtsstatelijke ontwikkelingen in Hongarije”, vertelt Gotink. “Ze worden dus scherp in de gaten gehouden door ons en ook de Europese Commissie heeft aangegeven de situatie nauwgezet te volgen.”

Europese instellingen hebben al stappen ondernomen om sancties op te leggen tegen Hongarije en om de schendingen van mensenrechten en de rechtstaat tegen te gaan. Het CDA stemde bijvoorbeeld samen met een meerderheid in het Europese Parlement in mei voor een strenge Hongarijeresolutie. “Hierin stellen wij onder anderen dat er een duidelijk risico is dat de fundamentele waarden worden geschonden in Hongarije”, verduidelijkt Gotink. “Wat ons betreft, is het nodig om verder in brede zin te kijken naar de rechtstatelijke ontwikkelingen in het land. Dit onderzoek zal binnenkort van start gaan in het Europees Parlement.”

Naar aanleiding van de resolutie kwam het CDA in mei met een persbericht. Hierin stelt de partij dat het tijd wordt de geschikte procedure te volgen om de situatie in Hongarije te onderzoeken. ‘Zelfs als de stijl van Premier Orban ons niet aanstaat, moeten wij niet te haastig zijn met onze conclusies’. 

Foto header: Flickr.com/European People’s Party

Over de auteur

Mariska is afstudeerstagiaire bij OneWorld en studeert Journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede. Ze schrijft graag over cultuur, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500