Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het waterpeil van het meer is het laagst in 80 jaar en deze herfst zal het water een recorddiepte bereiken, als het zoals verwacht nog 7,5 cm daalt. Intussen is de watertemperatuur sinds 1979 bijna twee keer zo snel gestegen als de luchttemperatuur. En dat is vreemd voor een meer dat ooit werd gevormd door gletsjerijs aan het eind van de ijstijd.

 

Volgens Jay Austin, assistent professor aan de universiteit van Minnesota, registreerde een weerballon aan de westkust onlangs een recordtemperatuur van maar liefst 23,8°C, de hoogste oppervlaktemperatuur ooit ter plekke gemeten.  Lake superior zand

 

Het waterniveau is sinds het eind van de jaren '90 ook in andere grote meren gedaald. Maar nergens zo plotseling en zo ernstig als in Lake Superior. Gevolg van de daling van het waterpeil is dat de kuststrook breder is geworden, zodat de zonnebaders meer strand tot hun beschikking hebben. Maar dankzij de nieuwe situatie is de bodem modderig en zijn er ook rottende planten bloot komen te liggen.   

 

De veranderingen die Lake Superior momenteel ondergaat zouden te maken kunnen hebben met de klimaatverandering, maar de wetenschappers zijn het daar nog niet helemaal over eens.  

 

Lees meer bij CNN

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief