Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

World water weekHet voelt vaak ongemakkelijk om over wc’s te praten. Toch lijkt kroonprins Willem-Alexander daar geen gêne over te voelen. Als voorzitter van een adviesgroep van de Verenigde Naties maakt hij zich sterk om meer aandacht te vragen voor sanitaire voorzieningen.

Prins Willem-Alexander: “Eerst moeten we bewustwording creëren en zodra we dat hebben, komt het op de politieke agenda’s. Dan wordt er geld voor vrijgemaakt en dan kunnen de mensen die in het veld de projecten uitvoeren, ook daadwerkelijk die sanitaire voorzieningen aanleggen die nodig zijn. In ruraal gebied gaat het misschien om oplossingen voor eenpersoonshuishoudens: het beter wassen van handen of het voorzichtiger omgaan met afval, in stedelijke gebieden kan het gaan om rioleringssystemen met afvalwater-zuivering.”

Jaar van de Sanitatie
De Verenigde Naties hebben 2008 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Sanitatie en dat geeft wel aan dit probleem wereldwijd moet worden aangepak. Maar liefst 2,6 miljard mensen hebben geen toegang tot goede sanitaire voorzieningen. Het merendeel woont in Azië en Afrika.
 

Minder vlees eten
John Anthony Allan, professor aan King’s College in Londen, heeft de Stockholm Waterprijs gewonnen. Deze prijs is een belangrijk onderdeel van de Wereld Waterweek. De professor kreeg de prijs, waaraan een geldbedrag van 150.000 dollar verbonden is, voor zijn model ‘virtueel water’, dat de hoeveelheid water meet die in industriële en in voedselproductie wordt verbruikt. Tijdens zijn speech riep Allen iedereen op minder vlees te eten en zo de hoeveelheid water die nodig is bij de voedselproductie terug te dringen.

De prins die zich al sinds 1997 bezighoudt met watermanagement klinkt tevreden over de aanpak. “Dit jaar is in het leven geroepen omdat de sanitatiedoelstelling achterbleef bij de waterdoelstelling. Dit jaar moet een extra impuls geven aan de aandacht voor sanitatie. Ik denk dat we nu op de juiste snelheid liggen met de juiste input om ook werkelijk een verschil te kunnen maken en een groot gedeelte van de Millenniumdoelen te kunnen bereiken.”

Biobrandstof
In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen afgesproken om vóór 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Het terugdringen van de armoede is een van die Millenniumdoelen. En water is noodzakelijk voor economische ontwikkeling.

Prins Willem-Alexander vindt dat er vooral in de agrarische sector zuiniger mee moet worden omgegaan. “Als wij met nieuwe landbouwtechnieken kunnen werken zodat we veel minder water nodig hebben om voedsel te produceren, hebben we ook nog water over voor biobrandstof. Op dit moment is er veel te weinig water om de 10 miljard mensen te eten te geven die worden verwacht aan het eind van de eeuw. En ook nog eens alle auto’s te laten rijden op biobrandstof. Maar als je er een agrarische revolutie overheen laat gaan waardoor je veel minder water nodig hebt voor voedselproductie, dan kan je die horrorscenario’s voorkomen.”

 Bovenstaand artikel is met toestemming overgenomen van de Wereldomroep

 

 

 

Prins Willem-Alexander over het belang van sanitatie en de Wereld Waterweek vanuit Stockholm (bron Newsmarket.com)
 

 

 

 

 

 

 

 

International Year of Sanitation 2008

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief