Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Uit Australisch onderzoek blijkt dat koralen (ook)microplastics eten. Van microplastics, minuscule stukjes plastic die ontstaan uit de afbraak van plasticvervuiling, is bekend dat ze een groeiend probleem zijn voor vissen en zeevogels.

Mogelijk schadelijk
Maar ondanks de schaal van de vervuiling is er weinig bekend over de invloed op het ecosysteem. Nu blijkt uit onderzoek dat het plastic mogelijk schadelijk is voor een veel voorkomende koralensoort in het Great Barrier Reef.

"Koralen zijn niet-selectieve eters en uit ons onderzoek blijkt dat ze ook microplastics consumeren als die in het water aanwezig zijn", zegt Mia Hoogenboom van de Australische James Cook University. "Koralen hebben erg kleine maagholtes, dus als de vervuiling toeneemt rond het rif kunnen ze schade ondervinden."

Geen onderscheid 
Koralen voeden zich met plankton, sedimenten en microscopische organismen die in het zeewater voorkomen. Uit de studie blijkt dat ze vrijwel geen onderscheid maken met microplastics. Bovendien werd het plastic diep in de koralen gevonden, wat de kans verhoogt dat ze het spijsverteringsysteem van de koralen kan hinderen.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief