‘Kloonvlees verbieden in Europa’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Kartika Liotard (1971) zat sinds 2004 voor de SP in het Europees Parlement. Vorige maand verliet zij de SP fractie vanwege een conflict met haar fractiegenoot. Liotard blijft in het Europees Parlement voor Verenigd Links. Bellen met Brussel, eh, Straatsburg, want daar zijn de stemmingen van het Europarlement.

ASCIIWat zijn die ‘nieuwe voedingsmiddelen’, waar het Europees Parlement gisteren over stemde
“Dat is bijvoorbeeld exotisch fruit of specerijen die we eerder nog niet importeerden. Maar ook voedingsmiddelen waar nanotechnologie in is verwerkt vallen hieronder. Bijvoorbeeld energiedrankjes die met kleine nanodeeltjes de energie gespreid aan het lichaam afgeven.”

Wat vindt het Parlement dat er moet gebeuren met het nano-eten?
“Als we gaan knutselen, dan moet het wel veilig zijn voor de consument. We willen dat er geen voedingsmiddelen met nanotech op de markt komen, totdat is vastgesteld dat ze veilig zijn. Ook moet het op het etiket komen te staan als er nanotech in zit, zodat de consument kan kiezen of hij dat wil.” 

“Maar je moet ook kijken naar de gevolgen voor dierenwelzijn en milieu. Het wetsvoorstel van de Europese Commissie besteedde daar geen aandacht aan. Zo wil Europees Parlement dat er geen vlees van gekloonde dieren in Europa wordt verhandeld. Het kan zijn dat dit nu toch al gebeurt, doordat er nog geen regels zijn in de EU en in de VS. Gekloonde dieren komen meestal niet levend ter wereld, en als ze dat wel doen zijn ze vaak verminkt. Daarom willen we niet dat dieren gekloond worden als manier om een lapje vlees te maken.”

koe cc250pwEen grote meerderheid van het EP is het hier dus mee eens, wat gebeurt er nu verder?
“Nu  komt er een derde ronde en gaat het parlement onderhandelen met de ministers van de lidstaten.  27 parlementariërs onderhandelen dan met 27 ministers en met Commissaris Dalli (Gezondheid en Consumentenbeleid)  over de definitieve regels voor nieuwe voedingsmiddelen.”

 

Je was ‘rapporteur’ van het parlement voor dit onderwerp, wat betekent dat?
“Als rapporteur mag je als eerste een reactie schrijven op een wetsvoorstel van de Commissie. Je moet dus ook je plekje bevechten om rapporteur voor een bepaald onderwerp te kunnen worden. Ik ben zelf een linkse Europarlementariër en wil dan dus ook linkse invloed uitoefenen op het wetsvoorstel. Van alle andere partijen is er een ‘schaduwrapporteur’ die meekijkt over je schouder: wat voert die rakker uit? Zij maken weer wijzigingsvoorstellen op jouw rapport. Om een meerderheid van het EP achter je rapport te krijgen moet je zelf ook compromissen kunnen sluiten. Als raporteur ben ik nu al tweeëneenhalf jaar bezig met dit onderwerp.”

Wat eet je zelf het liefst?
“Eh…. ik ben dol op pasta met gegrilde groente. Ik eet bijna geen vlees. Het eten bij het parlement hier in Straatburg is niet zo best, maar vanavond ga ik lekker pizza eten op een terras. Ook weer de Italiaanse keuken!”
 

 

Bekijk de video van Europarl.tv over nano-food en kloonvlees:

Foto boven (cc) Janne Moren
Foto koe (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons