Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Kenianen, onder wie Obama ongekend populair is, keken reikhalzend uit naar de première van de musical. Ondertussen bestaat er in Kenia ‘Obama-bier’ en is Barack een absolute volksheld. Het team van de productie doet er dan ook weinig aan haar politieke voorkeur te verbergen.

obama
‘Obama de Musical’

‘De Slechterik’
Ook scriptschrijver en regisseur George Orido heeft dezelfde voorkeur als de rest van zijn landgenoten. "McCain is de echte slechterik van het stuk. Zijn supporters zijn George Bush en Sarah Palin, die Obama in de weg zitten," aldus de regisseur.

Eric Makori, die Obama speelt, zegt zich erg bevoorrecht te voelen dat hij de rol mag spelen. Hij steunt de democratische presidentskandidaat, net als Paul Kamau, die McCain speelt. "Ik zou liever Obama willen spelen omdat hij veel symphatieker is," zegt Paul. "Ik hoop ook dat hij wint."

Boodschap voor Kenianen
Het stuk vertelt het verhaal van het leven van Obama. Het begint met de vader van Obama die besluit naar de VS te gaan, en hoe hij Barack’s moeder ontmoet. Meneer Orido zegt drie jaar geleden het idee voor het stuk te hebben gekregen, toen Obama bekend begon te worden. ‘Muziek is een universele taal en Obama is een universeel figuur".

Het stuk ‘Obama the Musical’ zal van 2 tot 5 november in Nairobi worden gespeeld. Volgens de regisseur zijn er al Engelse en Zuid-Afrikaanse uitnodigingen ontvangen. Hij sluit een vervolg niet uit… Klik hier voor een korte clip van de musical!

In de musical wordt veel traditionele en moderne Keniaanse muziek gebruikt, en hier en daar een country liedje. Het stuk eindigt verbazingwekkend genoeg niet met President Obama, maar met Obama die de democratische nominatie accepteert. Toch zegt de regisseur "Het is duidelijk dat Obama gaat winnen, Amerikanen weten wat ze moeten doen."

Belangrijke les
Afgelopen januari was Kenia getuige van verkiezingsgeweld dat leidde tot duizenden doden en meer dan 300.000 daklozen. "We bevochten elkaar omdat we geloofden dat sommigen van ons geen leiders konden zijn… Obama`s verhaal is een belangrijke les voor ons Kenianen," besluit George Orido.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief