Kenia gooit balletje op over CO2-emissiehandel

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Emissierechten geven landen of bedrijven het recht om CO2 uit te stoten. Doe je het goed, dan verkoop je emissierechten aan een ander. Het reduceren van CO2 uitstoot loont. Met CO2-emissiehandel sla je twee vliegen in een klap. Het is goed voor de economie en voor het milieu. Kenyetta snapt dat nu ook en wil dolgraag meeprofiteren.

Volgens Jos Cozijnsen, zelfstandig juridisch consultant en deskundige op het gebied van CO2-emissierechten, is de wens van Afrikaanse landen groot om ook voordeel te hebben van de CO2-markt. "Een aantal Afrikaanse landen zijn al bezig bedrijven voor te bereiden op de markt. Westerse projectontwikkelaars kiezen nu nog voor CO2-projecten in China, Brazilië en India, maar in de nabije toekomst moet het makkelijker om ook in Afrika terecht te kunnen."

Kenia Biodiversiteit 250-188
Foto (cc) Exc. Development

Armoedebestrijding
Kenyatta zegt het plan al volledig uitgewerkt te hebben. Armoedebestrijding is zijn grote drijfveer. Cozijnsen denkt dat emissiehandel een positief effect kan hebben op de Afrikaanse landen. "Het Energy Research Centre Netherlands (ECN) heeft berekend dat CO2-projecten het nationaal inkomen kunnen verbeteren vanwege economische activiteiten en contacten met het buitenland.
De Keniaanse Green Belt beweging ziet de handel ook wel zitten. De aandacht zal vooral uitgaan naar kleine projecten. De lokale arme bevolking kan dan beloond worden door bijvoorbeeld bomen te planten.

Behoud van biodiversiteit
Behoud van het milieu staat hoog in de agenda bij de Keniaanse regering. Het land kampt met een enorme schaarste aan goede landbouwgrond door lange periodes van droogte. De regering trekt honderden miljoenen dollars uit om het ecosysteem niet verder te beschadigen. Dat geld gaat voornamelijk naar watervoorzieningen en sanitaire voorzieningen. Ook lopen er projecten die het gebruik van biogas aanmoedigen waardoor hout niet meer nodig is en het bos gespaard kan blijven.

De Amerikaanse onderzoeker Claudia Ringler vertelt aan SciDev dat ze de plannen van Kenyetta lovenswaardig vindt. Maar ze twijfelt of het land wel het geld en de middelen heeft om zo’n complex systeem op te zetten, laat staan te handhaven. Cozijnsen is positiever. "De EU wil meer projecten in Afrika en met landen als China, Brazilië en India directe CO2-afspraken maken. Bovendien zijn er veel jonge Afrikaanse ondernemers die er echt brood in zien. Die ontwikkelingen zijn positief."

Foto boven: Kenia trekt miljoenen uit om verdere beschadiging van het ecosysteem te voorkomen (cc) United Nations

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons