Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

"De afgelopen jaren zijn mensen veel bewuster geworden van hiv/aids", zegt Jactone Lelei, werkzaam voor het Keniaanse National Aids/STI Control Program (NASCOP) tegen een journalist van persbureau IRIN. "We schatten dat zo’n 90 procent van de Kenianen inmiddels op de hoogte is van hiv en condoomgebruik in het algemeen." Hoewel men dus wel bewust is van het belang van condooms, zijn de rubbertjes nog lang niet overal te krijgen. Door de toegenomen vraag neemt Lelei nu extra veel van de voorbehoedsmiddelen mee op zijn reizen door het platteland. 

Condooms 250 breed
Condooms (cc) Robert Elyov

Taboe
Bewust zijn van de ziekte is echter niet altijd genoeg. "Ook speelt het stigma nog een sterke rol in Kenia", gelooft Lelei. "Mensen zijn vaak nog bang om langs een gezondheidscentrum te lopen en daar condooms op te halen. Uit angst dat men hen ‘immoreel’ vindt, of omdat ze denken dat de cultuur condoomgebruik niet toestaat."

Aanpak
De Keniaanse regering distribueerde het afgelopen jaar 15,3 miljoen condooms op een bevolking van 21,6 miljoen mensen. De verdeling hierbij is ongelijk, waarbij voor de steden per persoon veel meer beschikbaar was dan voor de plattelandsbewoners. 
De belangrijkste speerpunten voor het anti-hiv programma in Kenia zijn nu het verminderen van de vooroordelen en het verhogen van de beschikbaarheid. "Het mag niet zo zijn dat mensen ze nu wel willen gebruiken, maar er te weinig toegang tot hebben."

Bekijk hieronder een Keniaanse condoomreclame:

 

Foto boven: Keniaans gezondheidscentrum (cc) mvcorks

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief