Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Mijn telefoon trilt. Het is een pushbericht van Facebook. “Caitlin G. nodigt je uit het evenement ‘Draag zwart op inauguratiedag’ bij te wonen.” Ik glimlach. Ze is een van mijn vriendinnen die tranen in haar ogen krijgt, elke keer als je het over Trump hebt.

Ze is lang niet de enige Amerikaan die de politiek zo emotioneel beleeft. Mijn tijdlijn staat vol artikelen over Obama, gedeeld door mijn Facebookvrienden -Amerikaans en Nederlands- die van Obama houden. Stuk voor stuk rouwen ze om het verlies van de first family. (Er is maar een persoon populairder dan Barack Obama deze vooravond van Trump’s inauguratie, en dat is Michelle Obama.)

Protesten bij Palantir

Een van mijn huisgenoten reist zelfs naar Washington DC af om te protesteren. Met mijn andere huisgenoten woon ik op zaterdag de Women’s March in Oakland bij. Er schijnen tienduizenden mensen op af te zullen komen, maar dat is niets vergeleken bij de Women’s March die gepland staat in DC op dezelfde dag. Daar worden honderdduizenden demonstranten verwacht om aan de nieuwe regering duidelijk te maken: vrouwenrechten zijn mensenrechten en diversiteit zorgt voor een sterkere samenleving.

Palantir

Ook op kleine schaal vinden dit soort protesten plaats. Afgelopen woensdag was ik in Palo Alto – een stadje in Silicon Valley- waar in de stromende regen tientallen tech-werkers bij elkaar waren om te protesteren. Ze stonden voor het kantoor van Palantir, opgericht door Peter Thiel. Deze miljonair haalde zich de woede van het progressieve tech-volk in de regio op de hals toen hij vorig jaar miljoenen gaf aan Trumps campagne. Sinds de verkiezing is hij een adviseur in Trumps overgangsteam. Wat hij zoal adviseert is onbekend, maar de coalitie die het protest woensdag organiseerde vreest het ergste.

De vrees is dat FALCON gebruikt zal worden om massadeportatie mogelijk te maken

Het tweede systeem van Palantir waar tegen geprotesteerd werd is FALCON. De Amerikaanse immigratiedienst gebruikt dat om immigranten te onderzoeken. Data die gebruikt worden zijn inclusief relaties, werkgevers, immigratiegeschiedenis, strafblad en werk- en huisadressen. De vrees is dat FALCON gebruikt zal worden om massadeportatie mogelijk te maken.

Palantir is een bedrijf dat enorme datasets analyseert. Het staat bekend als een vrij vaag bedrijf, ze vertellen weinig over wat ze precies doen, maar de overheid, onder andere de CIA, is een van hun grootste klanten. En twee systemen die Palantir nu al heeft, zouden gebruikt kunnen worden voor twee dingen die Trump tijdens de campagne opperde dan wel beloofd heeft. AFI is software die informatie van alle lagen van de Amerikaanse overheid ophaalt om profielen van individuen te creëren. Het kan zo voor een moslimregister gebruikt worden.

Protesten bij Palantir

Niet eens

Dat laatste is een beetje hypocriet van de demonstranten. Obama staat bekend als de president die de meeste mensen ooit heeft gedeporteerd. Massadeportatie bestaat al in Amerika, en het wordt mede mogelijk gemaakt door Palantir. Dat is waar, zegt Mitch Stoltz, advocaat bij digitale burgerrechtenbeweging EFF, maar dat maakt het des te prangender. “De vorige twee presidenten hebben een enorm systeem voor massasurveillance en -deportatie gebouwd. Moet je je voorstellen wat iemand die heeft beloofd zoveel mogelijk immigranten uit te zetten daarmee kan doen.”

Na een uur scanderen in de regen pakken de demonstranten weer in. Niemand van Palantir heeft zich laten zien, maar dat was de insteek ook niet, zegt organisator Rachel Melendes. “We willen aan Palantir en in bredere zin aan de tech-community laten zien dat we het niet eens zijn met wat hier gebeurt. Dat we als tech-werkers de verantwoordelijkheid en de mogelijkheid hebben om voor een diverse, inclusieve samenleving te zorgen.” 

Over de auteur

Eva Schram (1988) werkte als onderzoeksredacteur bij OneWorld en vertrok in april 2016 naar de VS om daar als freelance correspondent te …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief