Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

OneWorld en Argos doen al meer dan twee jaar onderzoek naar de laatste dagen van de Eritrese asielzoeker Kahsay Mekonen. Hij kreeg in 2013 asiel in Nederland en was bezig om zijn gezin ook hiernaartoe te halen. Daags voor kerst 2013 verdween hij spoorloos. Twee weken later werd hij dood aangetroffen in Bremen, hangend aan een boom.

In september 2015 onthulden we dat Mekonen werd bedreigd door Amanuel, zijn kamergenoot op het asielzoekerscentrum. Deze kamergenoot zou de broer zijn van de mensensmokkelaar met wie Mekonen een conflict had: Habtom. Naar aanleiding van onze publicaties startte de politie een onderzoek naar de bedreiging van Mekonen.

Onvoldoende bewijs

Dat politieonderzoek is afgerond, zo meldden we vorige week. Rechercheur Harry Delno en Officier van Justitie Daphne van der Zwan lichtten in een exclusief interview toe wat zij allemaal hadden geprobeerd om de bedreiging van Mekonen te onderzoeken.

“Amanuel is gehoord als getuige, niet als verdachte”, zei rechercheur Delno. “Hoewel we in ons achterhoofd hielden dat hij wel een verdachte zou kunnen worden.” Uiteindelijk is het onderzoek afgerond met de conclusie dat er geen verdachte is gevonden.

Amanuel heeft verklaard dat hij geen broer in Italië heeft die mensen smokkelt. Hij heeft maar één broer, en die is Eritrea nooit uit geweest, zegt hij. De ruzie met Mekonen zou zijn gegaan over de televisie.

Van der Zwan: “We hebben niet kunnen aantonen dat de kamergenoot liegt. Daarom is er geen verdachte uit ons onderzoek naar voren gekomen, en is de zaak gesloten.”

“Kamergenoot wordt gewelddadig”

Uit dagrapportages van asielzoekerscentrum in Leersum, waar Kahsay Mekonen en Amanuel woonden, blijkt dat er inderdaad een ruzie over de televisie is gemeld.

In een interne notitie van de beveiliging, die in handen is van OneWorld en Argos, staat:
De op ronde zijnde collega’s zijn aangesproken door de heer Kahsay Mekonen thans wonend op kamer E 209, de heer verteld (sic!) dat hij last heeft van zijn medebewoner genaamd Amanuel. De hele nacht stonden de tv en verlichting aan. Dhr. Kahsay Mekonen kon niet slapen. Met beide heren afgesproken dat dit wordt gerapporteerd en voor vannacht rustig blijven en morgen bij de infobalie gaan. Hier geven ze gehoor aan.  

Deze melding stamt van 17 november 2013. Mekonen heeft echter nóg twee meldingen bij het asielzoekerscentrum gedaan.

Op 2 december 2013 is genoteerd:
Mekonen kan niet overweg met kamergenoot. Heeft dit naar eigen zeggen meermaals gemeld. Morgen alternatief bekijken. Meneer was bang dat kamergenoot gewelddadig zou worden.

Op 19 december 2013 meldt Mekonen zich bij de receptie met geldproblemen. Hij wordt weggestuurd met het verzoek om de volgende dag terug te komen. Dat doet hij niet. Het is de laatste dag waarop hij in Leersum is gezien.

Onvolledige verklaring

Amanuel heeft geen volledige verklaring afgelegd over zijn ruzie met Mekonen. Ook heeft hij verklaard dat mensensmokkelaar Habtom zijn broer niet is.

Via Facebookresearch, gecombineerd met officiële documenten, hebben wij achterhaald dat Amanuel en Habtom wel degelijk broers zijn, en dat zij beiden goed contact hebben met een zus die in Noorwegen woont.

Amanuel maakte steeds praatjes dat Kahsay (Mekonen, red.) nog geld moest betalen aan Habtom, vertelt de broer van Mekonen in een nieuwe verklaring.

Alle nieuwe bevindingen over de laatste dagen van Kahsay Mekonen zijn terug te vinden in het nieuwe hoofdstuk in ons online onderzoeksdossier delaatstereisvanmekonen.nl.

We maakten in samenwerking met Argos ook een radiodocumentaire over onze zoektocht naar mensensmokkelaar Habtom.

Over de auteur

Onderzoeksjournalist

Sanne Terlingen is onderzoeksjournalist voor OneWorld. Ze won de Loep aanmoedigingsprijs 2013 voor haar verhaal over kindersekstoerisme in …
Bezoek auteurspagina

Over de auteur

Investigative Journalist Argos, VPRO, NPO Radio 1. Journalist voor de Vrede 2010. WAF Award 2008. De Tegel 2007. WAF Award 2007. De Loep …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500