Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Je eigen recht

Tijdens de campagne staat de 'Write your own right contest' op www.rightnowfestival.nl/tagwall centraal. Op deze site kunnen bezoekers op een virtuele muur – de zogenaamde Tag Wall – zelfbedachte mensenrechten plaatsen, waarvan jongeren vinden dat die nu ontbreken. De verzamelde rechten worden gebundeld en op 10 december overhandigd aan minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen. Jongeren roepen de regering zo op om meer aandacht te besteden aan mensenrechten in binnen- en buitenland.

 

Festival

Om 60 jaar universele mensenrechten te vieren vindt op 10 december het Right Now festival plaats in Paard van Troje in Den Haag. Bekende Nederlandse artiesten als Kraak & Smaak, Typhoon en Raymzter treden op en maatschappelijke organisaties houden workshops over mensenrechten. Ook gaan politici en jongeren samen in debat. Jonge voorvechters van mensenrechten, jongeren die in Nederland of daarbuiten opkomen voor hun rechten, staan deze avond centraal.

 

60-jarig bestaan mensenrechten

Op 10 december bestaat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zestig jaar. De dertig mensenrechten die de Verenigde Naties daarin hebben opgenomen zijn van fundamenteel belang voor ieder mens en gelden voor iedereen. Met de kennis over deze rechten is het in Nederland echter slecht gesteld.

 

"Veel Nederlanders weten niet wat mensenrechten zijn en waar ze toe dienen", zegt Victor Scheffers, voorzitter van Stichting 60 jaar UVRM. "Mensenrechten gelden voor iedereen, maar zijn nog altijd niet vanzelfsprekend. Overal ter wereld ook in Nederland, zetten mensen zich in, om te zorgen dat landen hun afspraken nakomen. Succesvolle bescherming van de fundamentele rechten hangt in belangrijke mate af van kennis en betrokkenheid. Niet alleen bij politici en professoren, maar vooral ook bij een jongere generatie – telkens opnieuw." De Right Now campagne vraagt daarom juist deze generatie om in actie te komen voor mensenrechten.

www.rightnowfestival.nl/tagwall

oneworld logo 2

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief