Indiase wetenschapper verandert keukenafval in methaangas

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

photo_1
Dr. Karve voor zijn biogasinstallatie

“Voor deze methode heeft een familie van vijf personen een plastic tank van 1000 liter nodig. Die tank wordt gevuld met een kilo keukenafval per dag en kost ongeveer 9000 Indiase Rupees (zo’n 150 euro.) Het gas dat zo verkregen wordt, doet de afhankelijkheid van de stedelingen van lpg verbreken”, legt Karve uit. Hij is tweevoudig winnaar van de prestigieuze Ashden Awards, ook wel ‘Green Oscars’ genoemd. “Het is een mythe dat methaangas alleen in agrarische situaties gegenereerd kan worden,” voegt hij eraan toe.

Afval-upscaling
Bacteriën in de 1000 liter tank, vervullen een sleutelrol in dit proces van ‘afvalupscalen’. Als het huishouden elke dag een kilo aan zetmeel en suikerrijk afval – dus keukenafval als overrijp fruit, oneetbare noten en bedorven granen – in de tank doet, kan het systeem binnen 24 uur 250 gram methaangas produceren. Daar kan je twee uur mee koken. Conventionele biogassystemen die vaak mest gebruiken als grondstof halen bij lange na niet een soortgelijk rendement. Bij mest heb je 20 kilo aan grondstoffen nodig om dezelfde hoeveelheid aan methaan te produceren. Bovendien duurt het veertig dagen totdat het gas geworden is. Karve wijst er dan ook op dat het door hem ontwikkelde systeem 20 keer efficiënter is als het conventionele systeem en maar liefst 40 keer sneller. Al met al is het ARTI biogassysteem 800 keer efficiënter.

ARTI

ARTI is een non-gouvernementele organisatie, opgericht door een groep wetenschappers en sociale werkers in 1996. Het instituut ontwikkelt innovatieve duurzame landbouwsystemen door toepassing van wetenschappelijke en technologische kennis. Tot dusver heeft het ARTI met sponsorgeld meer dan vijftig projecten weten te voltooien, zowel nationaal en internationaal. Het heeft zich ontwikkeld tot een internationaal toonaangevend onderzoeksinstituut in innovatieve landbouwtechnologiën.

Succes
De eigenaars van een restaurant in Pune hebben al baat gehad bij dit proces. Zij gebruiken voor hun eigen huis methaan uit afval van de restaurantkeuken. Het systeem is onderhoudsvrij en heeft hen al een besparing van een halve cilinder lpg per maand opgeleverd. Het grootste voordeel van dit systeem is dat de stadsafvalverwerking stukken minder belast hoeft te worden. Dat komt weer ten goede aan het leefmilieu.

Commercialisering
Een ander speerpunt van ARTI is de commercialisering van haar systemen. Zo wil het instituut, met hulp van de Britse Shell Foundation, ten minste 1.6 miljoen mensen in landelijke huishoudens te bereiken met haar biogas systeem. Traditionele kooksystemen zijn vaak onderhevig aan vervuiling, wat de gezondheid van de gebruikers niet ten goede komt. ARTI heeft nu projecten opgezet om de bevolking bewust te maken van haar schone manier om methaan te genereren.

Nog maar het begin

biogas_2_2r

De biogasinstallaties kunnen

overal geplaatst worden

Internationaal begint het biogassysteem van ARTI aandacht te krijgen. Recentelijk heeft op het Japanse wetenschaptentoonstelling ‘Science News! From Asia – Power of Asia, Power of Science’ een model van de biogasinstallatie gestaan.Karve verwacht dat zijn methaangasproject zowel nationaal als internationaal aan zal slaan. “We zijn benaderd door de gemeente van Mumbai om een tank van 80.000 liter te installeren bij het Chatrapati Shivaji ziekenhuis en in de stad Igatpuri zal zelfs een installatie van 15.000 liter komen”. “En dit is nog maar het begin.”

 

 

 

ARTI, kijk hier ook voor andere interessante projecten

OneWorld South Asia

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons