Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Sekteleider Gurmeet Ram Rahim Singh dacht dat hij met het verkrachten van vrouwen in zijn ashram, zijn heilige leefgemeenschap, wel weg zou komen. Bovendien: wat deed deze man verkeerd, die zichzelf tot een god had uitgeroepen en 60 miljoen aanhangers over de hele wereld had? Hij was als popster, acteur in zijn zelf gemaakte films en weldoener van een omvangrijk liefdadigheidsfonds toch onaantastbaar? Vrouwen stonden in rijen voor zijn deur, beweerde hij.

Gurmeet Ram Rahim Singh ging bedachtzaam te werk. Hij zocht de mooiste meisjes in zijn woonoord uit, liet ze naar zijn slaapkamer brengen waar hij ze met een pistool naast zich op zijn bed opwachtte. Een van de slachtoffers die in 2002 het lef had ‘God’ Ram Rahim bij de autoriteiten aan te geven, schreef in een brief hoe ze op haar benen stond te trillen bij het zien van het geweer. Ze liet zich jarenlang seksueel misbruiken tot een journalist haar beloofde de zaak openbaar te maken. De journalist werd vermoord en het meisje is sindsdien ondergedoken om uit handen van de wraakzuchtige aanhangers van Ram te blijven.

Bijna niemand gelooft het verhaal van de inmiddels volwassen vrouw. Net zo min de 49 andere vrouwen, die na de rechtszaak aangifte deden van seksueel geweld. “’Als een vrouw wordt verkracht, heeft ze er zelf omgevraagd’, is het standpunt van miljoenen Indiërs waaronder het merendeel mannen”, vertelt mediaconsulent Tara Kaushal vanuit Mumbai. In het patriarchaat India worden vrouwen geacht thuis te blijven. Wie zich wel ‘in te opzichtige kleding’ op straat durft te vertonen, wordt door mannen als loslopend wild beschouwd. Ook vrouwen vinden dat vrouwen die na negen uur nog niet thuis zijn er zelf omvragen.

Tara startte recent met het multimedia project ‘Waarom Indiase mannen vrouwen verkrachten’. In kranten, boeken, documentaires en online verzamelt ze verhalen van slachtoffers en maakt ze duidelijk waarom mannen van vrouwen af dienen te blijven. De cijfers zijn schrikbarend: iedere 15 minuten wordt er ergens in India een vrouw verkracht. Reken maar uit hoeveel dat er zijn: vier in een uur, maal 24 x 7 en dat 365 dagen per jaar. Nog geen 10 procent van de vrouwen doet aangifte. Vrouwelijke rechters die verkrachtingszaken behandelen lopen net zo goed gevaar. Onlangs nog veroordeelde een rechter in Aligarh, de deelstaat Uttar Pradesh, een man waarna zijn familie en vrienden haar huis binnendrongen en zich voor straf aan haar vergrepen.

Gebrek aan respect is naar mijn mening de basis voor het verkrachten van een vrouw. In de Indiase cultuur en samenleving draait het om zonen, die door hun moeders als prinsjes worden opgevoed. Bijna niemand is blij met een meisje, omdat ze geld kost. Als ze trouwt ontvangt haar schoonfamilie bij wie ze na haar huwelijk intrekt een flinke bruidsschat. Daarna keert ze nooit meer terug naar haar ouders. Het zijn de zonen die voor hun vader en moeder zorgen als ze oud en hulpbehoevend worden. In India worden jaarlijks miljoenen meisjes baby’s geaborteerd of na de geboorte gedood. Want wat heb je aan een meisje? Broertjes mogen alles met hun zusjes doen. Zo leren ze al jong meiden ongestraft te belagen.

Door deze meisjesmoorden is er door de jaren heen een tekort aan vrouwen ontstaan. Op iedere 1000 mannen bevinden zich 927 vrouwen. Ik was ooit in een dorp op het platteland waar bruiden uit andere delen van het land moesten worden gehaald door gebrek aan vrouwen. Volgens Tara Kaushal vergrijpen seksueel gefrustreerde mannen zich aan hen. Zelfs als ze hoog zwanger zijn. Afgelopen februari, vlak voor de geboorte van haar kind, werd een Indiase vrouw in een ziekenhuis in Delhi verkracht. “Wat was de reactie van mannen? Ze moest blij zijn dat ze nog leefde en niet zoals Nirbhaya, de 23 jaar oude student die in 2012 in een bus door een groep mannen werd verkracht en zo mishandeld, dat ze aan haar wonden overleed.”

In India is niemand de brute groepsverkrachting van dit jonge meisje vergeten. Dagenlang gingen woedende menigten door het hele land de straat op om te eisen dat er betere wetgeving zou komen en de daders strenger zouden worden gestraft. De hoop was dat dan meer vrouwen aangifte zouden doen. Volgens de vader van Nirbhaya komen nog steeds te veel mannen na een verkrachting vrij. De straffen zijn te laag en de politie stuurt de vrouwen rechtsomkeer het bureau uit.

Vrouwen activisten in India hopen dat de veroordeling van ‘God Ram’ tot bijna levenslang een waarschuwende uitwerking heeft. Als een klein kind stond Ram na de uitspraak te jammeren in de rechtszaal. Hij bleef huilend en schreeuwend volhouden dat hij onschuldig was. Hij weigerde de zaal te verlaten. Deze beelden van een dreinende leider, popster en acteur, gingen gisteren niet alleen in India maar de hele wereld over. Als een rechter het aandurft deze zelfuitgeroepen God met miljoenen aanhangers naar de gevangenis te sturen dan zou dat vanaf nu wel eens iedere ‘boerenkinkel’ kunnen overkomen.

Over de auteur

Wilma van der Maten woont in Jakarta en werkt als freelance journalist voor onder andere OneWorld, het Parool, DPD, VPRO, VRT en Elsevier.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500