Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

 

india prostitutie
Prostituee in Mumbai. Foto:VN

De Despatch is het geesteskind van de Indiase NGO Apne Aap, die actief is in de rosse buurten in verschillende Indiase metropolen. Vooralsnog wordt het uitgegeven in het Engels, het Hindi en het Bengali.

 

Directe stem

Onlangs bemerkte Apne Aap dat de opkomst bij leessessies voor prostituees daalde omdat de media weinig van belang bevatten voor hen die wegkwijnen in de stegen van India's steden. Dit gaf de aanzet voor Red Light Despatch, dat draait om prostitutie en geweld tegen vrouwen. Het geeft de slachtoffers een directe stem in de openbare discussie.

 

'Correspondenten', die schrijven vanuit de rosse buurten in verschillende steden, ontvangen een vergoeding voor hun journalistieke bijdragen. De auteurs zijn (ex-) prostituees en hun kinderen. Zij schrijven niet alleen over het leven in de seksindustrie, maar ook over verwante zaken als huiselijk geweld en het kastensysteem. india aidsDe auteurs voeren openhartige vraaggesprekken over HIV met doktoren, en met advocaten over hun recht op schadevergoeding en de bijkomende juridische haken en ogen. Ook plaatst het blad verhalen van prostituees uit andere landen zoals Frankrijk en de Filippijnen.

 

Breder publiek

Reacties variëren van ondubbelzinnige steun tot de zorg dat een dergelijk blad prostitutie 'verheerlijkt'. Binnen de gemeenschap van prostituees is het blad positief ontvangen aldus Ruchira Gupta, de oprichtster van Apne Aap. "De prostituees die de Despatch lezen vinden dat het hun een stem en een identiteit geeft. Degenen die er toegang toe hebben vinden het een openbaring, maar we hebben een breder publiek nodig. Zodra we geregistreerd zijn gaan we daar aan werken."

 

Dit artikel is, met toestemming, gedeeltelijk overgenomen van de site van Kracht van Cultuur.

 

ApneAap

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief