Indiaas bedrijf gaat afval Bhopal opruimen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

India bhopal graffiti"Het opruimen van het controversiële afval van Union Carbide is kinderspel voor ons", zei Ashok Punjwani, de directeur van Bharuch Environ Infrastructure Limited (BEIL) onlangs tegen een verslaggever van Planet Ark. "We gaan het acht dagen lang op een hoge temperatuur verbranden."

 

Na jarenlange controverse over wie het afval van de ramp in Bhopal moet opruimen, beloofde het bedrijf uit de Indiase deelstaat Gujarat dat zij het klusje wel voor 9 miljoen rupee (ongeveer 150.000 euro) wilden klaren. Dit bedrag zal worden betaald door de regering van Madhya Pradesh.

 

De 350.000 ton afval dat nu nog in plastic zakken in de Union Carbide fabriek ligt, zal door BEIL in juli van Bhopal naar Ankleshwar, een industriële zone in Gujarat, worden vervoerd en dan verder verwerkt.

 

 

Giframp Bhopal

De giframp in Bhopal is de ergste industriële ramp uit de geschiedenis. In de nacht van 2 op 3 december 1984 ontsnapte een wolk zeer giftig gas (o.a. methylisocyanaat) uit de pesticidenfabriek van Union Carbide in Bhopal, India. Naar schatting 200.000 tot 500.000 mensen bevonden zich binnen bereik van de gifwolk. Vlak na de ramp overleden duizenden mensen. Inmiddels schat men het dodental op 50.000. Minstens 150.000 mensen zijn chronisch ziek geworden door het inademen van het gas. Uit onderzoek van Greenpeace en de BBC blijkt dat er nog veel giftige chemicaliën op het fabrieksterrein zijn achtergebleven. Via het grondwater zijn die in het drinkwater terechtgekomen. Hierdoor ontstaan nog steeds nieuwe ziektegevallen.

india bhopal protest

In 1987 zijn Union Carbide en haar toenmalig directeur Warren Anderson door het Indiase gerechtshof in staat van beschuldiging gesteld. Anderson is echter nooit opgepakt. In 1989 heeft de Indiase overheid met Union Carbide een schikking getroffen van 470 miljoen Amerikaanse dollar – zonder dat de slachtoffers daar op enige wijze bij betrokken waren. Slachtoffers kregen 370 tot 533 dollar per persoon uitgekeerd. Nog lang niet alle geld heeft de overlevenden bereikt.

 

Luchtvervuiling

 

Milieuactivisten zijn hier echter niet blij mee. Zij vrezen dat BEIL onvoldoende kennis in huis heeft om het afval op een veilige manier op te ruimen. Zij vrezen dat als BEIL het afval gaat verbranden dat het gif dan via de lucht zal worden verspreid. De zone waarin het afval verbrand zal worden, zit bovendien al aan zijn taks wat luchtvervuiling betreft, aldus de milieuactivisten. Samen met de nabestaanden van de slachtoffers vinden zij ook dat het afval niet door een Indiaas bedrijf maar door Union Carbide zelf moet worden opgeruimd.

 

Union Carbide is in 2001 overgenomen door Dow Chemicals. Dit in de Amerikaanse staat Michigan gevestigde bedrijf zegt dat zij nooit eigenaar zijn geweest van de fabriek in Bhopal en daardoor ook niet verantwoordelijk voor het controversiële afval. De regering van Madhya Pradesh nam het terrein namelijk in 1998 over. Dit gecombineerd met de in 1989 door Union Carbide betaalde schadevergoeding, ontslaat Dow van haar verantwoordelijkheid meent het bedrijf.

 

Vergeten

 

Sanjiv Tyagi, een vertegenwoordiger van de Pollution Control Board van Gujarat is de discussie over wat er met het Bhopalafval moet gebeuren een beetje zat. "Laten we het spul gewoon verbranden en het voorgoed vergeten", zei hij tegen persbureau Reuters.

 

Site van de slachtoffers van Bhopal

Bhopal site van Greenpeace

Onderzoek BBC naar de vervuiling in Bhopal

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons