Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Volgens het achtstappenplan dat gisteren werd gepresenteerd, kan India op termijn minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen en meer gebruik maken van zonne-energie en andere duurzame energiebronnen zonder dat dit ten koste gaat van de groei van de Indiase economie.

 

India drinkwaterWaterbeheer
Zonne-energie moet volgens Singh in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen in de Indiase energievoorziening. Ook moet de Indiase economie energie efficiënter gaan gebruiken. Daarnaast wil de Indiase regering het milieu opschonen door het water beter te beheren, duurzame landbouwproductie te bevorderen, nieuwe bomen aan te planten en door het Himalaya-gebied beter te beschermen. "Wij willen een hogere levenstandaard, maar ook schoon drinkwater, frisse lucht en een groene aarde," aldus Singh.

 

In het plan worden geen concrete doelstellingen voor de uitstoot van broeikasgassen genoemd. Opkomende economieën als India en China leveren een steeds grotere bijdrage aan de groei van de CO2-uitstoot. Westerse landen zoals de Verenigde Staten hameren er dan ook op dat de Aziatische groeitijgers ook concrete doelen moeten stellen om hun uitstoot te verminderen. Singh zei gisteren dat deze doelen wel eerlijk moeten zijn. Volgens hem is de Indiase uitstoot van CO2 per hoofd van de bevolking maar een fractie van de uitstoot van westerse landen. 

 

India SolarWaterHeather63shw-thumb
De Indiase Canara bank verstrekt
leningen waarmee mensen
waterkokers op zonne-energie
kunnen kopen.

India produceert 8 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en neemt daarmee de vijfde plaats. China, de Verenigde Staten, de Europese Unie en Rusland gaan India voor. De groei van de wereldwijde CO2-uitstoot neemt echter wel toe door de groeiende energiebehoefte van India en vooral China. De groei van de uitstoot is voor twee derde op het conto van China te schrijven.

 

Klimaatvluchtelingen

India zal naar verwachting de gevolgen van klimaatverandering ruim op zijn bord krijgen. Door de stijging van de zeespiegel zou het land volgens een studie van Greenpeace ongeveer 45 miljoen klimaatvluchtelingen kunnen krijgen. In buurland Bangladesh is het verwachte aantal klimaatvluchtelingen nog groter. Dat is namelijk 75 miljoen.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief