Illegale vissers plunderen Arctische wateren

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"Wanneer je bacalhau eet in Brazilië, fish en chips in Groot-Brittannië, vissticksof diepgevroren kabeljauwfilets in Duitsland, dan zou het best kunnen dat je ongewild de illegale kabeljauwvangst via de zwarte markt steunt," zegt Maren Esmark, directeur van het mariene programma van WNF-Noorwegen. Ongeveer 70 procent van de wereldwijde vangst van witte vis is afkomstig van de zeeën rond de Noordpool een groot deel daarvan is illegaal.

 

'Ernstig misdrijf'

In 2005 werd in de Barentszzee meer dan 100.000 ton kabeljauw illegaal gevangen. Dat is goed voor 225 miljoen euro of 350 miljoen dollar. Naar de illegale vangst van Alaska koolvis in het verre oosten van Rusland is nog niet veel onderzoek gedaan. Maar de illegale visvangst van Alaska koolvis in de Zee van Okhotsk alleen al is jaarlijks goed voor meer dan 45 miljoen euro of 70 miljoen dollar, zo blijkt uit het rapport 'Illegal Fishing in Arctic Waters'

 

trawler bering sea foto WWF Kevin Schafer
Foto: WNF Kevin Schafer

"Illegale visvangst in de zeeën rond de Noordpool is een ernstig misdrijf dat de grenzen van Europa, Afrika, Azië en Amerika overschrijdt," zegt Dr. Neil Hamilton, directeur van het Noordpoolprogramma van WNF. "De oplichters denken alleen maar aan de eigen winst op korte termijn, en niet op lange termijn, aan het overleven van de visserijsector in die streek." Legale vissers zijn de dupe. Het economische verlies voor de legale visserij wordt geschat op 210 miljoen euro of 327 miljoen dollar.

 

Klimaatverandering

WNF is ook bezorgd dat de vissen rond de Noordpool niet bestand zullen zijn tegen de klimaatverandering. De illegale visvangst zet de visstand nog meer onder druk en verkleint daardoor de kans dat de vissen zich zullen kunnen aanpassen aan de klimaatverandering.

 

Het WNF spoort alle EU-landen aan om de illegale visvangst op alle niveaus van de productieketen uit te bannen. "We vragen aan de verwerkers, verdelers en consumenten om geen illegale visvangst te ondersteunen," zegt Esmark. "Bedrijven zouden geen handel mogen voeren met boten die illegaal vissen, en consumenten moeten vragen dat de vis die ze kopen op een duurzame, wettelijke manier gevangen is."

 

Foute vis in Nederlandse supers

MSClogo
Goede vis is te herken-
nen aan het MSC-logo.

Supermarkten kopen wel duurzamer in maar er ligt nog steeds te veel 'foute vis' in de schappen. Dat is de conclusie van de ranglijst van supermarkten die Greenpeace dinsdag publiceerde. Tien van de achttien supermarkten doen volgens Greenpeace nog veel te weinig om duurzame vis in te kopen. Aldi en Troefmarkt scoren veruit het slechtst, zij hebben geen duurzaam inkoopbeleid voor vis en in hun winkels ligt nog veel foute vis. Goed nieuws is dat het afgelopen half jaar meerdere supermarkten zijn gestopt met de verkoop van soorten als roodbaars, Atlantische zeewolf en zwaardvis. Bedreigde soorten als Noordzee kabeljauw, marlijn, heilbot en paling horen volgens de milieuorganisatie ook niet in de schappen van de supermarkten thuis.
www.maakschoonschap.nl

WNF

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons