Ik regel mijn eigen ticket

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Ik was al lang bezig om programma’s over en met vrouwen te ontwikkelen, zoals de talkshow De Tafel van Vijf. Dus toen directielid Tjipke Bergsma mij vroeg om ambassadeur van Plan Nederland te worden, voelde dat als een logische samenwerking. Als ik op pad was voor 3 op Reis of RTL Travel, plakte ik er een paar dagen aan vast om een reportage voor Plan te maken. Ik vond het niet oké dat geld van Plan gebruikt zou worden voor het ticket van een BN’er.

Onze maatschappij is een masculiene, met zijn eenzijdige nadruk op economische groei

Reizen
Ik ben een reiziger. Voor mijn werk en voor mezelf. Tijdens die reizen ben ik speciaal geïnteresseerd in de balans tussen mannen en vrouwen. In India zag ik vrouwen dakdekken, het vee hoeden, het land bewerken. Mannen hingen maar wat rond.

Zo’n 80 procent van wat vrouwen verdienen gaat naar het gezin, bij mannen is dat nog geen 40 procent. Bij het aanpakken van ongelijkheid tussen de seksen stuit je op enorme barrières, van cultuur en religie, dat klopt. Verandering gaat heel langzaam. Dat is lastig bij je verkooppraatje voor het goede doel. Mensen willen snel resultaat, ze willen dat schooltje zien waar zij aan hebben bijgedragen. Maar elk meisje dat naar school gaat, vergaart meer kennis en kennis is macht.

Daphne op¨sponsortocht

Daphne Bunskoek (1973, Almelo)
is presentator en actrice. Momenteel is ze te zien in de VPROserie De Fractie. Op vrijdagen gaat ze met gasten in gesprek over kunst, cultuur en actualiteit
in De Nieuwe Liefde,Amsterdam.

Kwetsbaar
Het blijft mij raken hoe meisjes moeten opgroeien. In een Colombiaanse krottenwijk zag ik vanaf de straat een meisje op bed liggen. Ze kon zich nergens terugtrekken, en oogde enorm naakt en kwetsbaar. Verderop zagen we drie tienermeiden in één bed met hun vader liggen – de moeder was overleden. Tjipke heeft toen nog een apart bed kunnen regelen.

Denk niet dat ik bij thuiskomst de problemen van Nederlandse vrouwen en meisjes ga relativeren. Het zijn verschillende gevechten, die hier en daar geleverd moeten worden. Ik geloof heel erg in yin en yang, de balans van mannelijke en vrouwelijke energie. Onze maatschappij is een masculiene, met zijn eenzijdige nadruk op economische groei. Zelfs de zorg wordt bij ons in economische termen gevat, dat ben ik met Jesse Klaver eens. Is dat wat we willen? Moeten we niet een stap terug doen, en in plaats van op welvaart inzetten op welzijn?”

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons