Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Na een ramp zoals de aardbeving in Haïti of de overstromingen in Pakistan is het zaak om tenten, medicijnen en voedsel zo snel mogelijk op de plek des onheils te krijgen. Maar al te vaak stuiten de hulpverleners en hun hulpgoederen aan de grens op bureaucratische rompslomp. 

haiti verband
Hulpverlening na de aardbeving in Haïti
Foto’s: cc, Internationale Rode Kruis

270 containers vast
Zo duurde het na de tsunami in 2006 een tijdje voordat internationale hulpverleners in Thailand aan de slag konden omdat de verplichte registratie van hulpverleners flink wat tijd opslokte. Tijdens diezelfde ramp stokten 270 containers met hulpgoederen aan de Indonesische grens omdat de douane ze niet wilde laten passeren.

Ook de inkomende hulp voor de slachtoffers van de orkaan Katrina in de VS leidde volgens het rapport tot problemen. Daar werden 400.000 maaltijden door het Amerikaanse ministerie van landbouw in quarantaine geplaatst, omdat de Amerikaanse gezondheidsvoorschriften Brits vlees verboden.

Trage visaprocedures
Volgens het International Disaster Response Law onderzoek is de bureaucratische rompslomp vooral te wijten aan trage visaprocedures. Daarnaast bestaat er niet altijd een juridische uitzonderingspositie voor noodhulpgoederen. Omdat noodhulpgoederen in sommige gevallen aan dezelfde eisen moet voldoen als iedere andere vorm van import, moet hierover ook importbelasting betaald worden.

Nederland
Ook de Nederlandse wetgeving is niet voorbereid op hulp van buitenaf. Nederland is wel voorbereid op internationale bijstand, maar alleen van binnen Europa en niet op hulp van ngo’s.

Nu het aantal natuurrampen door klimaatverandering waarschijnlijk gaat toenemen is het volgens het Rode Kruis zaak om zo snel mogelijk wereldwijd een eind maken aan deze obstakels aan de grenzen.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief